Hopp til innhold

Her står de viktigste valgduellene

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mens alle er opptatt av hvem som blir USAs neste president, er det et annet valg som avgjør hvor mye politikk Barack Obama eller Mitt Romney vil klare å gjennomføre i Det hvite hus.

Kontroversielle abortuttalelser, debatt om hvorvidt det er i orden for en mannlig politiker å kaste klærne og heftig hanekamp mellom tidligere guvernører, er blant overskriftene i årets kongressvalgkamp.

Hele representantenes hus og en tredel av senatet står på valg. Republikanerne beholder trolig kontrollen i Kongressen, men det blir knallhard kamp om hvilket parti som kommer til å kontrollere det viktigste kammeret i kongressen.

Demokratene har de siste to årene hatt knepent flertall, med 53 av de 100 senatorene. To av disse 53 er uavhengige Joseph Lieberman (Connecticut) og Bernie Sanders (Vermont), men de stemmer som regel med Demokratene.

Republikanerne drømmer om å gjøre noe med dette den 6. november. Da skal 33 av de 100 senatorene velges på nytt.

Og valgkampen har så langt hatt høy underholdningsverdi i mange delstater.

Så mange som ti senatsvalg er nå så jevne at de er på vippen.

Massachusetts: Scott Brown (R) vs. Elizabeth Warren (D)

Scott Brown er Teaparty-republikaneren som vant Ted Kennedys senatssete ved et ekstraordinært valg i 2010.

Demokratene, som er vant til å dominere i delstaten, ble tatt på senga. De drev en tilbakelent og uenergisk valgkamp, mens Brown virkelig klarte å mobilisere.

Nå stiller de med Harvard professor og tidligere forbrukerombud for president Obama Elizabeth Warren.

Massachusetts Senator Scott Brown og Elizabeth Warren

Massachusetts Senator Scott Brown uttalte til en lokal radiostasjon at velgerne heldigvis lapp å se hans motkandidat, Elizabeth Warren, naken.

Foto: Elise Amendola / Ap

Valgkampen har vært intens og tabloid, og det toppet seg da det ble debatt om måten Scott Brown finansierte sine jusstudier på. Han var nakenmodell i bladet Cosmopolitan og ble kåret til USAs mest sexy mann i 1983. Det har ført til skarpe sleivkommentarer fra begge sider.

Brown må imidlertid jobbe knallhardt for å vinne denne gangen, for det er Demokratene som kommer til å vinne presidentvalget i Massachusetts, og det kan være vanskelig å få republikanske velgere til å møte opp i stemmelokalene.

Virginia: George Allen (R) vs. Tim Kaine (D)

I vippestaten Virginia bestemte den konservative Demokratene Jim Webb seg for ikke å stille til gjenvalg. Dermed var banen klar for to fargerike, tidligere guvernører. Tim Kaine, som var guvernør fram til 2010 er en av Obamas sterkeste allierte. En mann som også har blitt nevnt som en mulig statsråd eller visepresidentkandidat.

George Allen er mer kjent for de fleste. Han ble lenge nevnt som framtidig presidentmateriale for Republikanerne. Men i 2008 tapte han senatsvalget etter å ha blitt et av YouTubes «første ofre».

På et valgmøte filmet en ung frivillig for Demokratene Allen mens han holdt tale.

Allen kalte amerikaneren med indisk bakgrunn for «macaca», som betyr ape og er et rasistisk slanguttrykk. Videoen spredte seg som slike ofte gjør. Og Allen var politisk død. Men nå har den tidligere stjernen i amerikansk fotball altså reist seg og ligger likt med Kaine på meningsmålingene.

Missouri: Todd Akin (R) vs. Claire McCaskill (D)

Valget i Missouri har fått større oppmerksomhet enn noe annet senatsvalg i denne valgkampen.

Demokraten Claire McCaskill forsøker å bli gjenvalgt, men det så lenge ekstremt vanskelig ut.

Men det var før Todd Akin kom med sin famøse abortuttalelse. Han sa til en lokal tv-stasjon at en «legitim voldtekt» ikke fører til at en kvinne blir gravid, fordi kroppen hennes vil reagere slik at hun altså ikke blir befruktet.

Mitt Romney tok avstand fra Akin etter dette. Han ble bedt om å trekke seg, og SuperPAC-gruppa til tidligere Bush-rådgiver Karl Rove trakk penger ut av valgkampen til Akin.

På meningsmålingene er det imidlertid stadig jevnt.

Kort innslag med kongresspolitikar Todd Akin om abort og graviditet.

Video: Akin forklarer hvordan kvinnekroppen fungerer.

Indiana: Richard Mourdock (R) vs. Joe Donnelly (D)

Indiana er en republikansk delstat som Obama vant på mirakuløst vis i 2008. Senatssetene fra delstaten er det imidlertid republikanerne som pleier å inneha, og Richard Lugar har sittet i sitt siden 1977.

I år utfordret imidlertid den konservative republikaneren Richard Mourdock ham i primærvalgene og klarte å vinne. Mourdock har ligget godt foran den konservative demokraten og kongressrepresentanten Joe Donelly på meningsmålingene.

Men så kom 24. oktober. Da sa Mourdock at dersom en kvinne blir gravid etter en voldtekt, er det Guds vilje, og hun bør likevel ikke ha rett til abort.

Uttalelsen skapte overskrifter over hele USA, men ser ikke ut til å ødelagt stort for Mourdock i kampen om senatsplassen. Mitt Romney har distansert seg fra Mourdocks abortuttalelse, men støtter stadig kampanjen hans.

Connecticut: Linda McMahon (R) vs. Chris Murphy (D)

I demokratiske Connecticut er det kamp om senatsplassen. Den demokratiske kongressmannen Chris Murphy var sikker på seier og kom med harde angrep på Linda McMahon som tapte sist hun forsøkte å komme inn i Senatet.

Hun er tidligere toppsjef i et selskap som organiserer profesjonell bryting i USA, og hun har brukt flere millioner dollar av sin private formue på å forsøke å slå Murphy. Demokratene bruker nå av den nasjonale kampanjekassa for å forsøke å redde setet i delstaten.

Wisconsin: Tommy Thompson (R) vs. Tammy Baldwin (D)

Demokraten Tammy Baldwin har fulgt tidligere guvernør Tommy Thompson på meningsmålingene.

Delstaten er også sentral ved presidentvalget. Obama har en knapp ledelse, men visepresidentkandidat Paul Ryan er fra Wisconsin og hjelper Romney her.

Tommy Thompson kan imidlertid vinne uten at Romney gjør det.

Nord-Dakota: Rick Berg (R) vs. Heidi Heitkamp (D)

Nord-Dakota er vanligvis er svært så republikansk delstat, og da mangeårig senator og leder i budsjettkomiteen Kent Conrad meldte av gang, følte Republikanerne seg sikre på seier.

Statsadvokat Heidi Heitkamp har imidlertid vist seg å være en sterk utfordrer. Nord-Dakota har lav arbeidsledighet og gjør det bedre enn mange andre delstater. Slik sett kan Demokratene ha en fordel her.

Montana: Denny Rehberg (R) vs. John Tester (D)

John Tester er konservativ demokrat og fikk plass i Senatet i 2006 etter at han vant med bare et par tusen stemmer. Denne gangen forsøker han å vinne ved å ta avstand fra mye Obama har gjort.

Utfordreren er delstatens eneste republikanske kongressrepresentant Denny Renberg. Han forsøker å knytte Tester så tett til Obama som han bare klarer.

Nevada: Dean Heller (R) vs. Shelley Berkeley (D)

Nevada er en annen av vippestatene ved dette valget. Hardt rammet av boligkrisen og med mange latinamerikansk velgere. Obama håper å vinne her, og det gjør også demokraten Shelley Berkeley som ønsker å slå ut sittende senator Dean Heller.

Berkeley, som sitter i Kongressen, er imidlertid under etterforskning for å ha brutt etiske regler ved å ha brukt sin politiske posisjon til å hjelpe sin manns legepraksis.

Hun forsøker nå å få mest mulig drahjelp av Obama i valgkampen.

Arizona: Jeff Flake (R) vs. Richard Carmona (D)

I Arizona skal et ledig senatssete fylles. Vietnam-veteranen Richard Carmona forsøker å slå Republikaneren og kongressrepresentanten Jeff Flake ved å fri til latinamerikanske velgere.

Arizona er vanligvis mer Republikansk enn nabodelstatene Nevava og New Mexico og Colorado. Og Flake vil ha fordel av det.

Maine: Angus King (uavhengig) vs. Cynthia Dill (D) vs. Charlie Summers (R)

Den moderate og avholdte Republikaneren Olympia Snowe har valgt å gå av med pensjon.

Dermed blir trolig Maine den tredje delstaten med en uavhengig senator. Vermont (Sanders) og Connecticut (Lieberman) har slike fra før, og tidligere guvernør Angus King satser på å bli den tredje.

Han ligger langt foran Republikaneren Charlie Summers på meningsmålingene, og Demokratenes nasjonale kampanjekontor driver valgkamp mot Summers, men de støtter interessant nok ikke sin egen kandidat Cynthia Dill fordi de er sikre på at Angus King vil vinne.

Han er moderat og vil stemme med Demokratene i de fleste saker dersom han blir valgt.

I tillegg til disse levere Demokratenes senatorer på valg i Ohio, Pennsylvania og Florida nokså farlig.

Spenn fast setebeltene og følg med 6. november.

Da er også hele representantenes hus på valg. Det er ikke ventet at Republikanerne vil miste kontrollen der etter brakvalget for to år siden. I dag sitter 241 republikanere og 194 demokrater i huset. Ifølge nettstedet Real Clear Politics er det rundt 26 seter det virkelig er kamp om mens republikanerne ligger an til å beholde minst 226 seter.

De trenger bare 216 seter for å ha flertall.

SISTE NYTT

Siste nytt