Hopp til innhold

Disse må tåle bråk

Myndighetene ville nekte folk å demonstrere når verdens mektigste ledere møtes. – Glem det, sa retten.

G-20

DEMONSTRASJONER: Presidentene, statsministrene og sentralbanksjefene må tåle demonstrasjoner og bråk når G-20 holder møte i Pittsburgh i slutten av september.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP

Myndighetene i Pittsburgh sier de kun tenkte på sine mektige gjesters sikkerhet da de bestemte seg for å avslå alle søknader om å demonstrere når G 20-møtet finner sted i byen fra 24 til 25 september.

Dommeren Gary Lancaster var langt fra enig. Han dømte at myndighetene måtte tillate en teltleir for demonstranter i byen.

Avslag til retten

Bakgrunnen for at saken i det hele tatt havnet i retten, er at organisasjonene som ble nektet å demonstrere saksøkte byen Pittsburgh.

I etterkant av saksøkingen tillot byens myndigheter tre av seks saksøkere å gjennomføre sine arrangementer.

Ytterligere én, den nevnte teltleiren, fikk altså medhold av retten. De to siste organisasjonene fikk imidlertid avslag også hos dommer Lancaster.

Dette ble, ifølge New York Times , begrunnet med at myndighetenes ønske om å beskytte sine utenlandske gjester også var berettiget.

Ingen seiersrunde

Møtet i Pittsburg kommer under én måned etter tilsvarende møte i London. Der besluttet verdens største økonomier at de skulle fortsette å stimulere verdensøkonomien til tross for tegn på at finanskrisen ser ut til å være over.

– Møtet i Pittsburg er ikke ment å være en seiersrunde. Vi kommer til å understreke behovet for fortsatt innsats, sier president Barack Obamas rådgiver Mike Froman til AP.

Helt uten betydning blir imidlertid ikke møtet.

Flere mål

Nyhetsbyrået sier møtet kommer til å behandle temaer som:

  • en reform som regulerer verdens finansmarkeder.
  • enighet om hvordan man skal sikre en bærekraftig økonomisk utvikling.
  • mer fokus på hvordan man skal kunne kontrollere gigantlønninger og bonuser for toppene innen finans.

SISTE NYTT

Siste nytt