Hopp til innhold

Serbia gir seg ikke

At flere vestlige stormakter alt har anerkjent Kosovo som selvstendig stat, får ikke Serbia til å gi opp kampen.

Bosnia-demonstrasjon mot Kosovo

Bosnia-serbere i Banja Luka demonstrerer til støtte for serbere i det uavhengige Kosovo.

Foto: MILAN RADULOVIC / AFP

Serbias president Boris Tadic gjorde det klart for FNs sikkerhetsråd i natt at landet vil slåss videre for å få selvstendighetserklæringen kjent ugyldig.

De har med seg stormaktene Russland og Kina, og de fleste andre land i verden som har utbryterrepublikker eller minoriteter som slåss for selvstendighet.

Og på grunn av Russlands og Kinas sterke motstand, godkjente heller ikke på nattens møte Sikkerhetsrådet den nye europeiske staten. På den andre siden har rådet heller ikke vedtatt Serbias krav om at løsrivelsen må erklæres ugyldig.

Australia og USA

Australias utenriksminister Stephen Smith anerkjente offisielt Kosovos uavhengighet i dag. Men han la til: 

- Australia oppfordrer på det sterkeste Kosovos og Serbias ledere om å være løsningsorienterte og vise politisk vilje til å gjøre opp sitt mellomværende på fredelig vis. 

 Fra sin rundreise i Afrika anerkjente USAs president George Bush i dag Kosovos uavhengighet, og mente løsrivelsen vil bringe fred til det urolige Balkan.

- Historien vil vise at dette er et riktig skritt å ta for å gi folket på Balkan fred, meldte Bush fra Tanzania.

Han lovet at USA raskt skal etablere fulle diplomatiske forbindelser med det nye landet.

Diplomater hjem

Samtidig kaller Serbia hjem sine ambassadører til USA, Storbritannia, Frankrike og Tyrkia, fordi disse landene anerkjente Kosovos nye status i går.

- De som støtter Kosovos selvstendighet, må innse at dette legitimerer trusler om å bruke vold for å oppnå uavhengighet og fremme engne politiske agendaer, sa president Tadic i Sikkerhetsrådet i natt.

Han advarte om alle de andre "Kosovo"-ene som nå ventet på å rive seg løs.

- Dette innebærer en presedens som vil gjøre uopprettelig skade på vårt internasjonale system, sa Tadic til det 15 nasjoners FN-organet.  

SISTE NYTT

Siste nytt