Hopp til innhold

– Reell frykt for at Spania ikke skal kunne gjøre opp for seg

Spørsmålet om en redningspakke til Spania kan definitivt føre til at hele eurosamarbeidet ryker, tror norsk professor.

Arbeidsløse i kø i Madrid

Arbeidsledige står i kø i Madrid, og flere kan det bli hvis landet kastes ut i en større finansiell krise.

Foto: Arturo Rodriguez / Ap

For bare få dager siden var det store spørsmålet i Europa om Irland ville ta imot en internasjonal redningspakke eller ikke.

Irland

Irene skal kutte 20 prosent i de offentlige utgiftene over de neste fire årene, som del av de nye sparetiltakene.

Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Irene har nå takket ja til krisepakken fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF). Mens folk demonstrerer i gatene, forbereder politikerne nedskjæringsplanene for de neste fire årene.

LES OGSÅ: Irland: Må kutta raskt og brutalt

Men nå skjer det så mye i Eurosonen at Irlands problemer allerede er gammelt nytt. Problemene fortsetter for andre land. Investorer mener at Portugal er i faresonen, og at Spania snart kan være neste offer, skriver Wall Street Journal (WSJ).

– Reell frykt

Professor Halvor Mehlum

– Det er en reell og velbegrunnet frykt for at Spania ikke skal kunne gjøre opp for seg på egenhånd, sier professor Halvor Mehlum ved Universitetet i Oslo.

Foto: Universitetet i Oslo

Med store offentlige underskudd og svake utsikter til vekst på lang sikt, kan investorene bli usikre på om landene på den iberiske halvøy klarer å betale gjelden sin.

Dersom veksten i verden ikke tar seg opp vil mange land oppleve at den gjelda de har er ikke er bærekraftig, forklarer Halvor Mehlum, professor i økonomi ved Universitetet i Oslo.

– Spania er ett av landene som først vil få problemer. Det er en reell og velbegrunnet frykt for at Spania ikke skal kunne gjøre opp for seg på egenhånd. Denne frykten kommer også klart til uttrykk i prisen Spania nå må betale når de låner penger, sier Mehlum til NRK.

Prisen Spania må betale for lån har økt mye den siste tiden, som følge av frykt for at landet kan bli påvirket av den irske gjeldskrisen.

Sannsynligheten for at Spania og andre ikke skal kunne gjøre opp for seg er stor, tror professoren.

(Saken fortsetter under bildet)

Mann med euroseddel i Irland

Denne mannen tar ut eurosedler i Irland, et land som nå har takket ja til en internasjonal redningspakke. Hvis Spania kommer i den situasjonen at de også trenger hjelp, frykter noen at eurosamarbeidet kan ryke.

Foto: PETER MUHLY / Afp

– Kan kastes ut i krise

– Finansmarkedene kan kaste Portugal og Spania ut i krise, advarer Luxembourgs statsminister og formann for finansministerene i eurosonen, Jean-Claude Juncker, ifølge den britiske avisen Telegraph.

Juncker sier at hjelpen til Irland bør føre til at «gnisten ikke sprer seg» fra Irland til andre EU-land. Men fortsatt tvil om gjennomføringen av sparepakkene i Portugal og Spania øker risikoen for kriser i landene, tror han.

Jean Claude Juncker

– Objektivt sett kan ikke spekulative handlinger mot Portugal og Spania forsvares, men de kan ikke utelukkes, sier Jean-Claude Juncker, Luxembourgs statsminister og formann for finansministerene i eurosonen.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / Ap

– Objektivt sett kan ikke spekulative handlinger mot Portugal og Spania forsvares, men de kan ikke utelukkes, sier Juncker til den britiske avisen.

Spanias økonomi utgjør en tiendedel av EUs samlede økonomi, og er nesten dobbelt så stor som den greske, portugisiske og irske økonomien til sammen, ifølge Bloomberg.

Tysk smertegrense

I teorien kan redningspakker til Hellas, Irland og Portugal håndteres, men hvis Spania også må reddes vil krisen få en annen dimensjon, skriver WSJ. Da er det mulig å tenke at eurosonen kan gå i oppløsning, ifølge avisen.

Professor Mehlum tror definitivt at spørsmålet om en redningspakke til Spania kan føre til at hele eurosamarbeidet ryker.

– Tysklands motiv for å redde Spania vil i stor grad være knyttet til å redde euroen, men det er grenser for hva tyskerne vil være villige til å legge i potten for å redde euroen, sier Mehlum.

– Tyskerne ville klare seg brukbart uten euroen. IMF og land utenfor EU kan også mobilisere penger for å redde Spania, men ser ikke nødvendigvis på euroens overlevelse som noe mål i seg selv, forklarer han.

(Saken fortsetter under bildet)

Meglere følger med på en skjerm på Madridbørsen

Meglere følger med på en skjerm på Madrid-børsen tirsdag denne uken. Prisen Spania må betale for lån har økt mye den siste tiden, som følge av frykt for at landet kan bli påvirket av den irske gjeldskrisen.

Foto: Paul White / Ap

– Ikke råd til spansk kollaps

Grensen for hva tyske skattebetalere kan punge ut for går ved Spania, har det ifølge WSJ blitt sagt. Hvis tyskerne motsetter seg å hjelpe landet, og en tysk regjering ikke blir med, vil ødeleggelsen av euroen være i gang.

– Europa har råd til Irlands kollaps, kanskje til og med en kollaps i Portugal, men ikke en i Spania, sier økonomen Pablo Vázquez ved forskningsinstituttet Fundación de Estudios de Economía Aplicada i Madrid til The New York Times.

– Spanias siste forsvarslinje er faktisk denne kunnskapen om at det er for stort til å kunne feile og at det representerer en systemisk risiko for euroen, forklarer han.

Regjeringene kan øke størrelsen på det EU-ledede redningsfondet hvis det blir nødvendig for å gjenreise tilliten til euroen, uttaler Axel Weber, medlem i Den europeiske sentralbankens råd, til Bloomberg.

– Utenkelig at euroen kollapser

Sjefen for fondet forsikrer om at det ikke er fare for at fondet tømmes, selv om gjeldskrisen forverrer seg ytterligere også i andre land i eurosonen.

– Sikkerhetsparaplyen er stor nok for alle. Faktum er at det er kun Irland som har bedt om hjelp, sier Klaus Regling til den tyske avisen Bild.

(Saken fortsetter under bildet)

Klaus Regling

Sjefen for EUs stabiliseringsfond EFSF, Klaus Regling, sier risikoen for at eurosonen kollapser som følge av gjeldskrisen «er lik null».

Foto: BAZUKI MUHAMMAD / REUTERS

Regling sier risikoen for at eurosonen kollapser som følge av gjeldskrisen «er lik null».

– Det er utenkelig at euroen kollapser. Ingen vil forlate euroen av fri vilje. Det vil være økonomisk selvmord både for sterke og svake økonomier, sier Regling til avisen Bild.

Han medgir imidlertid at det er noe usikkerhet rundt spørsmålet om krisen kan spre seg ytterligere.

Myndighetene beroliger

Spanske myndigheter sier de ikke trenger en redningspakke. De jobber nå hardt for å avfeie frykten om at de finansielle problemene i eurosonen kommer til dem.

Situasjonen rundt statsfinansene for resten av året er «komfortabel», beroliger visefinansminister Jose Manuel Campa.

Spanias finansminister Elena Salgado

Spanias finansminister Elena Salgado forsøker å forsikre verden om at landet ikke trenger en internasjonal redningspakke.

Foto: ANDREA COMAS / Reuters

– Inntektene er faktisk høyere enn budsjettert, så vår finansielle situasjon er bedre enn vi hadde ventet, sier Campa til Bloomberg.

Campa forklarer at budsjettunderskuddet krymper, og at regjeringen ikke venter problemer med å hente penger i finansmarkedene.

LES OGSÅ: IMF: – Spania er på rett vei

– Spania er ikke Irland

Denne uken har myndighetene kommet med en rekke kommentarer om at Spania gjør fremskritt med sine finansielle reformer og at banksektoren er i god forfatning, skriver Wall Street Journal

Bildet myndighetene tegner er som følger: Spania er ikke Irland.

– På grunn av de ekstraordinære tiltakene vi har gjort, er vår situasjon bedre enn den i andre land, og bedre enn den var i mai, sier visefinansminister Carlos Ocaña til avisen.

LES OGSÅ: Hårfint ja til innstrammingstiltak i Spania