Hopp til innhold

- Feil å si at Oslofolk skaper mest

- Det er feil å si at Oslofolk skaper langt større verdier enn folk i resten av landet, mener professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo.

Steinar Holden

Professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo.

Foto: Arne Stubhaug / NRK

Statistisk sentralbyrås verdiskapningstall pr innbygger viser at BNP pr innbygger i Oslo er mer enn dobbelt så høyt som i de fleste av landets fylker.

LES SAKEN: - Oslofolk skaper verdiene i Norge

Professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo er imidlertid uenig i at dette betyr at Oslofolk bidrar dobbelt så mye til det som skapes av verdier her i landet som mange andre.

- Grunnen er at økonomien henger sammen, og mye av verdiskapningen i Oslo kunne ikke funnet sted uten den som skjer andre steder i landet, sier Holden.

Han viser til i at uten oljeinntekter og eksportinntekter, ville aktiviteten både i offentlig og privat sektor i Oslo blitt langt lavere, og sammenligner med fotball.

– Du kan godt si at tallene viser at Oslo skåret mål, men de kunne ikke skåret uten en god pasning, sier Holden.

- Forvaltning det som skjer i Oslo

Saken om at det er Oslofolk som skaper verdiene i Norge har skapt heftig debatt på nrk.no mandag. Mange som er bosatt i distriktene mener at det er helt feil å si at det er i Oslo verdiskapningen er størst.

LES OGSÅ: - Lite reell verdiskapning i Oslo

Det er tidligere ordfører i Bergen, Herman Friele, helt enig i.

Herman Friele i Vestlandsrevyen

Tidligere ordfører Herman Friele mener at det er riv ruskende galt at det meste av landets verdiskapning skjer i Oslo.

Foto: NRK

- Selve verdiskapningen foregår på Vestlandet. 70 prosent av verdiskapningen foregår fra Kristiansund til Kristiansand. Det er forvaltningen av verdiene innen olje, gass, skipsfart og lakseoppdrett som skjer i Oslo, sier Friele til NRK Hordaland.

Se intervju med Friele her

- Samme definisjon på verdiskapning i alle land

Ann Lisbet Brathaug er leder for seksjon for nasjonalregnskap i SSB.

Brathaug sier at det er lite omstridt hvordan man måler BNP pr. innbygger, fordi det er felles internasjonale regler for hvordan dette skal gjøres.

Hun sier at en viktig forklaring på at verdiskapningen pr innbygger blir så høy i Oslo er næringsstrukturen. Store deler av landets banker og finansnæring er lokalisert i Oslo. I tillegg har mange store konserner hovedkontor i hovedstaden, selv om produksjonen skjer andre steder i landet.

LES OGSÅ: SSB-tall om verdiskapning får strykkarakter

- Men det er klart at mye av administrasjonen og fellestjenestene som gjøres på hovedkontorene ikke ville funnet sted hvis det ikke var for produksjonen i distriktene, sier Brathaug.

I privat sektor regnes BNP pr innbygger som salgsinntektene i alle bedriftene minus vare- og tjenesteforbruk. Summen deles deretter på alle innbyggerne i det enkelte fylket. I offentlig sektor regnes verdiskapningen til å tilsvare lønnen til de ansatte.