Hopp til innhold

Onsdag legger ytterligere 30.000 ned arbeidet

Unio, Fagforbundet og YS varsler en betydelig opptrapping av streiken i kommunene med virkning fra onsdag morgen.

Streik

Det som allerede er den største streiken i Norge på 30 år blir trappet kraftig opp fra onsdag.

Foto: Colourbox.no

43.606 ansatte i landets kommuner og 2070 ved sykehusene vil være i streik fra onsdag morgen.

Opp mot 30.000 flere kommuneansatte vil altså legge ned arbeidet – hvis partene ikke blir enige i mellomtiden.

– Nå er det krig, og vi bruker de virkemidlene vi har. Frontene er klare, og vi ruster oss til en konflikt som kan vare lenge, sier leder av LO Kommune, Klemet Rønning-Aaby.

Se hvem som rammes av streiken i ditt fylke:
Troms og Finnmark - Nordland - Trøndelag - Møre og Romsdal - Sogn og Fjordane - Hordaland - Rogaland - Vest-Agder og Aust-Agder - Telemark - Vestfold - Buskerud - Østfold - Hedmark og Oppland

I forrige uke gikk rundt 17.000 ansatte i kommunale tjenester, skoler og barnehager tatt ut i streik, den største i Norge på 30 år.

Les også:

De samme kommuene som allerede er rammet vil merke opptrappingen på onsdag.

Les varslene om utvidet streik: Fagforbundet | Unio | YS

Nederst i artikkelen kan du se en detaljert oversikt over hvor mange fra Fagforbundet og YS som blir tatt ut, og hvor mange Fagforbundet tar ut i hver kommune.

– Rammen ligger fast

– Det sier seg selv at vi er oppe i en alvorlig situasjon når hver tiende ansatte i kommunene er i streik, sier Sigrun Vågeng, leder for arbeidsgiverorganisasjonen KS, til NRK.

Hun sier tilbudet fra arbeidsgiverne har vært på lik linje med oppgjøret i Staten og Oslo kommune.

– Vil dere strekke ut en hånd, eller står dere steilt på det dere har stått på til nå?

– Vi har sagt at rammen vi har ligger fast. Så er det alltid sånn, at det under en konflikt er normalt at man alltid ser etter løsninger, sier KS-lederen.

Sigrun Vågeng

– Det sier seg selv at vi er oppe i en alvorlig situasjon når hver tiende ansatte i kommunene er i streik, sier KS-leder Sigrun Vågeng.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Les også: – Streiken vil vare i noen dager

– Først og fremst må de ansattes representanter senke sine forventninger, og se at rammen vi har til disposisjon ligger fast. Så får vi være kreative og prøve å se om vi kan finne en løsning, mener hun.

Forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS lar seg heller ikke skremme til å oppgi de standpunkter som de kommunale arbeidsgiverne gikk til streik på.

– Vi regnet med at opptrappingen ville bli varslet, så dette er ingen overraskelse. Det er øyensynlig heller ikke noen endringer i partenes prinsipielle holdninger, verken når det gjelder den økonomiske rammen eller fordelingen av pengene, sier Sundnes til NTB.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Magnus Takvam forklarer årsaken til streik

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam sier streiken er historisk. Torsdag i forrige uke forklarte han hvorfor.

Les også: – Ikke fare for liv og helse
Les også: Tvungen lønnsnemnd truer streiken

Lokale tillegg

Han minner om at det alltid har vært et lokalt innslag i lønnsoppgjørene i kommunene, og at det ikke er snakk om alt eller ingenting.

I år vil KS fordele 1,4 prosent av rammen lokalt, mens staten fordeler 0,8 prosent lokalt av en ramme på 3,3 prosent i lønnsoppgjøret for statsansatte.

– Lokale forhandlinger er en vesentlig del av lønnspolitikken i norske kommuner, og variasjonene i kommunenorge er store. Et fastspikret sentralt tillegg som skal gjelde alle, er ingen god løsning, fastholder Sundnes.

Han sier initiativet til å få løst streiken ligger hos riksmeklingsmannen.

– Vi har gitt ut de pengene vi har i dette oppgjøret, legger Sundnes til.

Rønning-Aaby mener det ikke er noe grunnlag for kontakt når det gjelder prinsippet om hvordan pengepotten skal fordeles. LO vil ha mest mulig sentralt for å sikre likelønnsprofilen på oppgjøret.

– KS må myke opp sin bastante holdning på dette punktet, hvis det skal bli en løsning på streiken. Dette er kanskje vel så viktig som størrelsen på totalbeløpet, sier Rønning-Aaby.

Ikke felles grunnlag

Unio-leder Anders Folkestad

Unio-leder Anders Folkestad har ikke hatt noen kontakt med arbeidsgiverorganisasjonen KS siden streiken var et faktum torsdag.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Fra onsdag trapper Unio opp KS-streiken med cirka 11 200 i områder som allerede er rammet, det vil si i Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Fredrikstad og Ullensaker. Fra onsdag vil de fleste av Unios medlemmer i disse kommunene/fylkeskommunene være i streik.

KS-streiken vil da omfatte 17 200 Unio-medlemmer.

Sykehjem, hjemmesykepleie, ergo- og fysioterapitilbud, kommunal administrasjon, videregående skoler, grunnskoler og barnehager blir rammet. Det blir en opptrapping av streiken i virksomheter som allerede er berørt, men også flere nye steder vil merke streiken.

Folkestad ser foreløpig ikke noe felles grunnlag for en tilnærming. Han mener at både den økonomiske rammen og prinsippet om hvordan pengene skal fordeles, utløste bruddet i meklingen.

– KS må på banen

Gunn Olander, leder YS kommune

– Vi er opptatt av å markere alvoret i situasjonen og at KS nå må komme på banen, sier leder i YS-Kommune, Gunn Olander.

Foto: Johan B. Sættem

YS Kommune viser til at det er blitt en løsning både i statsoppgjøret og i Oslo kommune og krever at KS kommer på banen.

YS har 830 medlemmer i streik fra fredag morgen, og vil, som streikepartnerne i Unio og Fagforbundet, trappe opp ved at ytterligere 560 medlemmer tas ut i streik fra onsdag i neste uke.

– Vi er opptatt av å markere alvoret i situasjonen og at KS nå må komme på banen. Likelønnsutfordringen må løses mellom de sentrale partene, sier leder i YS-Kommune, Gunn Olander.

Forhandlingsleder i YS Kommune, Dag Bjørnar Johnsrud, mener at partene må komme seg vekk fra den enten-eller-tenkningen som rår i spørsmålet om fordeling av tillegg lokalt og/eller sentralt.