Hopp til innhold

Ber om 60 millioner til sykkelritt

Startskuddet er planlagt til neste år – og håpet er at Arctic Race of Norway vil bli et sykkelritt ingen har sett maken til. Nå ber arrangørene om statsgaranti på 60 millioner kroner.

Vinner av mosjonsklassen

Nord-Norge har allerede Tour de Andørja. Nå kan Arctic Race of Norway bli et spektakulært femdagers sykkelritt.

Foto: Martin Mortensen / NRK

I søknaden til kulturminister Anniken Huitfeldt går det fram at statsgarantien fordeler seg over tre år.

– Går dette i orden kan jeg love et arrangement som setter Norge på kartet som intet annet idrettsarrangement tidligere har vært i nærheten av på TV, sier daglig leder i Artic Race of Norway Knut-Eirik Dybdal.

5-dagersrittet ”Artic Race of Norway” har fått en av verdens største idrettsarrangører, franske Amaury Sports Organisation (ASO), med på eiersiden. ASO eier og arrangerer blant annet Tour de France. I tillegg er det full backing fra NHO Reiseliv, politikere og reiselivet i Nord-Norge, TV2, Idretts-Norge med sykkelforbundet i spissen og en rekke andre større og mindre organisasjoner.

Unikt

– På grunn av lyset vil vi kunne arrangere etappene på sen ettermiddags- og kveldstid, tidspunkt som ingen andre sykkelritt kan konkurrere med. Og jeg vil si at ingen andre ritt heller kan konkurrere med TV-bildene av natur, hav og fjell som dette, påpeker Dybdal.

– Basert på den ekstremt flotte naturen og konseptet, blir dette rittet helt unikt i internasjonal sykkelsammenheng, sier ASO-direktør Yann Le Moenner som selv var på befaring i Nord-Norge i august 2011.

Sykkelfeber

Hvor rittet skal gå og hvilke byer og steder som blir vertskap for rittet er ikke avklart. Men alle de tre nordligste fylkene vil ifølge Dybdal få oppleve sykkelfeber.

De 160 rytterne og støtteapparatet vil bo på et cruiseskip som følger rittet fra dag til dag. Allerede i 2013 har man beregnet at rittet vil skape ca. 80 nye arbeidsplasser og utløse mer enn 35.000 overnattinger. Utvikles rittet slik arrangørene forventer, vil det allerede i 2016 bli ca. 125.000 overnattinger i Nord-Norge som en direkte følge av rittet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark