Hopp til innhold

Viggo Kristiansen får ikke ny runde i retten

Viggo Kristiansen får ikke gjenoppta straffesaken sin, etter en viktig prinsippavgjørelse i Høyesterett.

Viggo Kristiansen og Baneheia

Høyesterett avgjorde i dag at domstolene bare delvis kan behandle avgjørelser fra Gjenopptakelseskommisjonen(Arkivfoto).

Foto: NRK/NTB-Scanpix

Kristiansen ble i juni 2001 dømt til 21 års fengsel og ti års sikring for overlagt drap og voldtekt av to jenter i Baneheia i Kristiansand.

Han har hele tiden hevdet at han er uskyldig dømt, og har i flere år kjempet for å få en ny rettssak. Gjenopptakelseskommisjonen har avvist å gjenåpne saken.

Kristiansen og hans advokat, Sigurd Klomsæt, fikk ikke medhold i Oslo tingrett da de forsøkte å kjenne kommisjonens avslag ugyldig. Nå har de forsøkt å overbevise Høyesterett om at domstolene bør kunne etterprøve saken fullt ut, med fremlegging av nye bevis. Men i dag kom avslaget i Høyesterett.

Et enstemmig Høyestrett fastslo at det eneste domstolene kan prøve, er om Gjenopptakelseskommisjonen har tolket loven riktig, og om kommisjonen har overholdt grunnleggende saksbehandlingsregler.

  • Les dommen HER

Nei til full vurdering

Regjeringsadvokat Svein Ole Fagernæs

Regjeringsadvokat Svein Ole Fagernæs.

Foto: Regjeringsadvokaten

– Det Viggo Kristiansen argumenterte med, var at domstolene kunne overprøve hele saken, høre vitner og foreta en vurdering av bevis. Det har Høyesterett nå sagt nei til, sier regjeringsadvokat Svein Ole Fagernæs til NRK.no.

– Det er bare enkelte lovanvendelsesspørsmål, som også Staten var enig i, som kan prøves, samt visse grunnleggende saksbehandlingsregler. Men ikke selve bevisbedømmelsen, forklarer Fagernæs.

Domstolene kan heller ikke overprøve Gjenopptakelseskommisjonens konkrete rettsanvendelse, eller om kommisjonen har sørget for å få saken tilstrekkelig opplyst.

Høyestretts avgjørelse er viktig fordi den trekker opp en grense for forholdet mellom domstolene og kommisjonen.

– Aldri «fair trial»

Gjenopptakelseskommisjonen har avslått Kristiansens begjæring om å få gjenåpnet saken sin tre ganger, fordi den mener det ikke er kommet nye avgjørende bevis i saken.

Arvid Sjødin og Sigurd Klomsæt

Arvid Sjødin og Sigurd Klomsæt er Viggo Kristiansens advokater.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

– Viggo Kristiansen har aldri fått en «fair trial». Men det er sterke krefter som ikke vil at han skal få sin sak prøvd på ny. Det er de kreftene vi nå må kjempe mot i Norges Høyesterett, sa Sigurd Klomsæt til NRK.no da saken startet.

Men Klomsæt nådde altså ikke fram i Høyesterett i dag.

– Dette er en overprøvelse som jeg mener er en riktig og god overprøvelse hvis man først skal ha en overprøving av Gjenopptakelseskommisjonen i sivile former, sier Fagernæs.

Nå går saken til lagmannsretten

Etter det tredje avslaget fra Gjenopptakelseskommisjonen, gikk Kristiansen til rettssak mot kommisjonen.

Staten framholdt da at det bare skulle være anledning til å få en begrenset prøving av kommisjonens avgjørelser, og i september 2010 frifant Oslo tingrett kommisjonen.

Denne saken gikk til Høyesterett, hvor Staten i dag vant fram.

Nå går saken tilbake til lagmannsretten for at den skal prøve anførslene til Viggo Kristiansen i forhold til det Høyesterett har sagt at de kan prøve.

Hadde Kristiansen vunnet fram i Høyesterett i dag, ville saken ha gått tilbake til tingretten for en helt ny forhandling med framlegg av nye bevis.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Sjimpanser på påskeeggjakt 00:55
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 02 0,87 kr
Dyrest kl. 20 1,48 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,6 kr En vask
  • Varmeovn 1,2 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5,5 %