Hopp til innhold

Ny MC-gjeng til Kristiansand

Mongols MC har bygd seg opp i Norge og Skandinavia. Nå vil de til Kristiansand. Grupperingen betegnes av politiet som svært voldelig og kriminell.

MC Mongols

MC-gjengen Mongols har fått fotfeste i Skandinavia.

Foto: Steffen Zachariassen / NRK

En ny internasjonal motorsykkelklubb er på fremmarsj i Norge. Den kriminelt belastede MC-klubben Mongols har etablert seg flere steder i landet.

For første gang kan NRK avsløre at den beryktede motorsykkelklubben har konkrete planer om en avdeling i Kristiansand.

– Det er en fin by å etablere en MC-klubb i. Vi har en hel del dedikerte personer som ønsker å utgjøre en prøveklubb, sier europapresident for Mongols MC, Jonas Bergdahl.

– Hvor mange personer dreier det seg om?

– Vi har kontakt med 10 personer i og rundt Kristiansand som vil utgjøre klubben, sier Bergdahl.

Hells Angels-rival

Mongols MC ble etablert i California i USA på slutten av 1960-tallet. Klubben bestod den gang av krigsveteraner som ikke følte at de ble ivaretatt da de kom hjem fra kamp og ønsket et sterkt broderskap.

Mongols blir av politiet betegnet som en svært voldelig kriminell gruppering og de skal ha vært involvert i grove voldssaker, spesielt mot medlemmer av Hells Angels.

– Vi ønsker ikke å snakke om andre klubber, men vi har ingen problemer med Hells Angels eller noen annen klubb. Det er et medieskapt bilde om at vi er fiender i Norge. Det har ikke vært noen konfrontasjoner med dem og det vil ikke bli det i fremtiden, sier Bergdahl.

Jonas Bergdahl

Europapresident Jonas Bergdahl i Mongols MC.

Foto: Steffen Zachariassen / NRK

Til Kristiansand

Klubbens medlemmer i utlandet har blitt dømt for flere drap, narkotikasalg og utpressing.

Mongols er etablert i Trondheim, Bergen og Brårud på Romerike. I tillegg har de en Nomads klubb i Norge. Nå vil de etablere seg i Kristiansand.

– Vi er forberedt på motstand når vi etablerer oss, sier Bergdahl.

Politiet frykter at en etablering vil komme til å skje.

Leif Vagle

Leif Vagle i Agder-politiet er ikke overrasket. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Vi har opplysninger om at Mongols vil etablere seg i Kristiansand, sier Leif Vagle, avsnittsleder ved Agder politidistrikt.

Kilder i det kriminelle MC-miljøet sier til NRK at klubben planlegger å ha egen avdeling i Kristiansand innen utgangen av 2012. Vagle er ikke overrasket over at Mongols ønsker å etablere seg i Kristiansand.

– Det er en utvikling vi har sett i Norge. De prøver å bygge opp flere avdelinger ettersom Hells Angels er betydelig svekket med personer siktet eller dømt i grove kriminelle saker, sier Vagle.

Grupperinger

Politiet frykter at etableringen av Mongols MC i Norge kan føre til at det blir en spent situasjon innad i de kriminelle MC-miljøene, noe som igjen kan føre til voldelige episoder mellom dem.

Politiet har sett med argusøyne på at Hells Angels rekrutterte personer i det nynazistiske miljøet i Justvik inn i gategjengen AK81.

– Men vi ser ingen aktivitet i dette miljøet nå. Det ble satt av betydelige ressurser for å knuse dette miljøet og vi har klart å hindre vekst til miljøet. Vi har flere saker på medlemmer i AK81 og har sett liten eller ingen aktivitet i miljøet den siste tiden, sier Vagle.

Overrasket ordfører

Arvid Grundekjøn

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) i Kristiansand liker dårlig det han hører. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Ordføreren i Kristiansand, Arvid Grundekjøn, ble overrasket da NRK fortalte ham om planene til den kriminelt belastede motorsykkelklubben.

– Vi vil gjøre alt i vår makt for å forhindre en etablering av Mongols innenfor de lover og regler vi har, sier Grundekjøn.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,7 kr 25 min.
  • Dusje 6,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %