Her finner du to fremgangsmåter til et perfekt lutefiskmåltid.
Du må regne ca. 3 kg fisk til 4 personer.
I gryte: Skyll fisken godt.
I gryte: Ha vann i kjelen og kok opp. Ikke bruk aluminiumsgryter. Lut og aluminium går dårlig sammen og vil gi metallsmak.
I gryte: Vannet skal ikke være over risten.
I gryte: Salt fisken godt.
I gryte: Legg fisken med skinnsiden ned.
I gryte: Kvern på grov pepper.
I gryte: Legg på lokk og la vannet fosskoke i ca. tre minutter før du skrur ned varmen og la fisken trekke i ca. 8 – 10 minutter.
I gryte: Fisken er ferdig etter 10-12 min.
I gryte: Ferdig kokt
Tilbehør: Mens fisken koker kan du gjøre klar tilbehøret.
Tilbehør: Stek bacon
Tilbehør: Hell på klarnet smør mot slutten av steking.
Tilbehør: Stek bacon og smør ferdig.
Tilbehør: Ertestuing må lages ferdig før fisken settes på kok.
Stekeovn: Skal du koke fisken i stekeovn skal fisken saltes 1-2 timer før den skal i ovnen.
Stekeovn: Skal ikke pepres før den skal i ovnen. Brent pepper smaker ikke godt.
Stekeovn: Dekk pannen med folie.
Stekeovn: Pakk godt rundt
Stekeovn: Sett fisken i ovn på 200 grader. Koketid er ca. 15 min. pr. kilo
Stekeovn: Roy Parker sjekker om fisken er ferdig.
Stekeovn: Kvern på grov pepper når fisken er ferdig kokt.
Stekeovn: Ta fisken opp med hullsleiv slik at kraften renner av.
NRK Sørlandets reporter Ane Lindahl og kjøkkensjef Roy Parker i arbeid.
Legg fisken på varm tallerken.
Serveres med potet.
... ertestuing og bacon.
Husk tilbehøret. Her tre typer sennep: søt, grov og dijon. I tillegg kan du bruke sirup, brunost, smør, hvit saus, lefser - eller det du måtte ønske.
Godt måltid!
TV-SENDING: Frykter for hus langs E18 i Tvedestrand
Du trenger javascript for å spille av lydklippet «Distriktsprogram - Sørlandet».