Hopp til innhold

Eramet slipper å betale erstatning

Enken etter en arbeider som omkom på smelteverket i Sauda i mai 2008, tapte på alle punkter i Haugaland tingrett.

Eramet Sauda
Foto: Jonas Rød

Haugaland tingrett skriver i sin dom at ulykken ikke skyldes brudd på arbeidsmiljøloven eller internkontrollforskriften som kan beskrives som grovt uaktsomme. Ingen av lederne har heller opptrådt grovt uaktsomt.

Det var i mai 2008 at en 45 år gammel arbeider omkom under arbeid i en silo ved smelteverket Eramet i Sauda.

Mannen holdt på sammen med en annen arbeider å rengjøre en pelletssilo da slagg og støv raste ned i siloen og begravde de to arbeiderne. 45-åringen omkom, mens den andre arbeideren overlevde.

Les også: Omkom i pelletssilo

Saken ble henlagt av påtalemyndigheten fordi etterforskningen ikke kunne fastslå at Eramet var ansvarlig for at sikkerhetsrutinene ble brutt.

Rutiner ble brutt

I Eramets egen granskingsrapport slår de fast at en rekke rutiner ble brutt da ulykken skjedde. Siloen ble entret uten sikringstau, det var ikke vakt utenfor siloen, og det var manglende planlegging før arbeidet ble utført, var noen av punktene i rapporten.

Enken etter den 45 år gamle arbeideren bestemte seg for å gå til erstatningssak mot Eramet, og krevde 1,5 millioner kroner. Men i Haugaland tingrett tapte hun på alle punkter, og må betale saksomkostninger på 247523 kroner.

Retten skriver at selv med en plan for arbeidet kunne ikke ulykken kunne vært unngått. Det finnes regler og rutiner for arbeid inne i siloer, og disse var kjent for arbeidstakerne.