Hopp til innhold

Ingen kulturhus i Sauda

Politikerne i Sauda lar idretten styre og ofrer kulturen, mener Oddny Kjellsen.

kulturverket
Foto: Kulturverket

Det mener hun etter at kommunestyret sa nei til å bygge kulturhuset Kulturverket til 182 millioner kroner.

Kjellsen ledet en av brukergruppene som kom med innspill til hva Kulturverket skulle inneholde.

- Mangler vilje, og kulturen lider nok en gang

Politikerne sier de ikke har råd, men Kjellsen mener de også mangler vilje.

- Jeg tror at mange av politikerne ikke har vist en virkelig viljeserklæring for at det var kulturen man ville satse på nå, sier hun.

Kulturverket skulle bli Saudas nye praktbygg. For nesten 200 millioner kroner skulle befolkningen få nytt bibliotek, storsal med scene, kino og lokaler til kulturskolen.

Det skulle satses på flerbruk med ulike idrettsaktiviteter, men idretten var ikke fornøyde fordi det ikke kunne drives ballidretter i det nye bygget. Dette var avgjørende, ifølge Oddny Kjellsen:

- Man har hele tiden hørt på idretten og andre som vil ha sin del av kaken denne gangen, og det blir kulturen som lider nok en gang.

Ordfører skjønner kritikken

Og ordfører Laura Seltveit forstår kritikken:

- Innenfor det utvidede kulturbegrepet så finnes jo også idretten, sier hun. Og der har vi har gjort ganske mye, blant annet bygget golfbane og motorkrossbane, så jeg forstår til dels kritikken.

Men hun fastholder at det var økonomien som felte prosjektet.

- Hvis vi hadde bygget Kulturverket, så hadde vi brukt opp alt vi har på fond, og vi måtte ha tatt opp en god del lån. Og da hadde vi ikke hatt handlingsrom i det hele tatt.

Lover å stå på

Nå skal en arbeidsgruppe finne ut hva som kan gjøres for færre penger. Oddny Kjellsen lover å stå på videre.

- Jeg har ikke gitt opp, jeg kjemper faktisk for hele befolkningen i Sauda, sier hun. Jeg syns at de skal ha muligheten for å få kulturelle opplevelser.