Hopp til innhold

Pedofil legning kan gi redusert straff

En 23 år gammel mann har begått overgrep mot 38 jenter.

Helge Bjørnestad, Stavanger tinghus 05.02.2009

Sorenskriver Helge Bjørnestad mener at pedofilidiagnose kan få betydning for straffeutmålingen.

Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

En 23 år gammel mann som er tiltalt for seksuelle overgrep mot 38 jenter, har fått diagnosen pedofil. Det åpner for forvaring, men kan også føre til lavere straff.

Rettssaken mot mannen fra Stavanger starter mandag. 23-åringen er tiltalt for 57 seksuelle overgrep mot 38 jenter i alderen 12 år og oppover. Strafferammen for de groveste overgrepene er 15 års fengsel, skriver Stavanger Aftenblad.

Endret tiltalebeslutning

Psykolog Dan Tungland og psykiater Kirsti Hansen har i sin rettspsykiatriske erklæring konkludert med at 23-åringen er strafferettslig tilregnelig, men de mener han har to psykiske lidelser, uspesifisert personlighetsforstyrrelse og pedofil legning.

Statsadvokat Bjørn Enoksen Risterud har korrigert tiltalebeslutningen som følge av erklæringen, ved også å legge ned påstand om forvaring som en mulig straff.

Blir man dømt til forvaring, blir det utmålt en makstid og en minimumstid. Og i teorien kan forvaringsdømte holdes innesperret resten av livet. For å bli løslatt fra forvaring, må en domstol finne vedkommende skikket til å slippe ut i samfunnet igjen. Gjentakelsesfaren står sentralt i en slik vurdering.

Formildende mulig

Men i denne saken kan også pedofilidiagnosen virke i formildende retning.

–Ja, det er helt klart at det kan ha betydning i straffutmålingen, sier sorenskriver Helge Bjørnestad, som er leder i Stavanger tingrett.

På generelt grunnlag sier Bjørnestad at dersom diagnosen ikke var kjent fra før, kan det få betydning for straffen.

–Jeg pleier å si at det er den vonde vilje som skal straffes, ikke den manglende evne, sier Bjørnestad til avisen.

Han får støtte av jussprofessor Ståle Eskeland, som sier at pedofil legning kan regnes som formildende omstendighet i overgrepssaker, men at han aldri har sett det i praksis.

–En domstol kan si at det i prinsippet er en formildende omstendighet, men at det ikke får betydning fordi lovbruddene er så alvorlige, sier Eskeland.

Tiltaltes forsvarer, advokat Leiv Bjørnsen, sier klienten selv er uenig i pedofilidiagnosen. 23-åringen vil i retten mandag erkjenne straffskyld på alle tiltalepunkter, ifølge forsvareren.

Flere nyheter fra Rogaland