Hopp til innhold

– Familiemedlemmer må kunne melde hverandre inn

Familiemedlemskap var et hett tema da rettssaken mot SOS Rasisme fortsatte i Haugaland tingrett tirsdag. Organisasjonen nekter for juksing med medlemstallet.

Kjell Gunnar Larsen

Hovedkasserer i SOS Rasisme, Kjell Gunnar Larsen (t.h.), avviser at organisasjonen har jukset med medlemstallet.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Vi har hatt familiemedlemmer i veldig mange år. Vi har lagt frem bevis, og kommer til å legge frem bevis på at ordningen har vært godkjent, sier Kjell Gunnar Larsen, hovedkasserer i SOS Rasisme, til NRK.

Såkalte familiemedlemskap var ett hett tema da rettssaken mot SOS Rasisme fortsatte i Haugaland tingrett tirsdag.

Organisasjonen, som har hovedsete i Haugesund, er blant annet saksøkt for omfattende juks med medlemstallet. Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) krever at SOS Rasisme tilbakebetaler 9,7 millioner kroner.

Én av tre meldt seg inn selv

Rettssak SOS Rasisme

Fra retten tirsdag.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

En gjennomgang Dagbladet har utført, viser at to av tre medlemmer i SOS Rasisme ikke har meldt seg inn selv. De fleste er meldt inn av andre, uten å være klar over medlemskapet.

Larsen avviser at ordningen med familiemedlemskap er ulovlig.

– Dagbladet avslører i dag at vi har familiemedlemskap, og det har avisen gjort flere ganger tidligere. Hvis det selger aviser for Dagbladet, er jo det bra for dem, sier Larsen.

Familiemedlemskap

Organisasjonen sa i dag at de mener regelverket for familiemedlemskap er uklart, og at frivillige organisasjoner bruker det ulikt.

– En av de ansatte i Fordelingsutvalget benyttet familiemedlemskap selv, ved å melde inn barna sine, som begge var over 15 år, i SOS Rasisme. At det kreves at det skal være krystallklart for oss at man ikke kan bruke familiemedlemmer, når Fordelingsutvalgets egne ansatte bruker det, er jo helt urimelig, sier Larsen.

Han sier organisasjonen har brukt ordningen med familiemedlemskap lenge, og har lagt praksisen frem for kontroll.

– Folk som er familie med hverandre skal kunne melde hverandre inn. Fordelingsutvalget krever at vi skal gjøre de som er meldt inn oppmerksomme på dette, og det står på innbetalingsgiroen vi sender ut. Vi har fulgt pålegget vi fikk tidlig på 2000-tallet, sier han.

– Ført oss bak lyset

Martin V. Østerdal

Martin V. Østerdal, fungerende generalsekretær i LNU, mener SOS Rasisme har ført dem bak lyset

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

LNU krever å få tilbakebetalt nesten ti millioner kroner som SOS Rasisme har fått i støtte.

– Vi mener organisasjonen ikke har fulgt sine egne regler for kontigent for familiemedlemskap, og at de har meldt inn for mange medlemmer som ikke oppfyller kravene til familiemedlemskap, sier Martin V. Østerdal, fungerende generalsekretær i LNU.

– Hva er det mest graverende i saken?

– At SOS Rasisme har ført oss bak lyset, og lurt til seg midler andre organisasjoner skulle fått, sier Østerdal.

Kjell Gunnar Larsen mener kravet på nesten ti millioner er urimelig.

– Dette er penger vi har utbetalt til våre lokallag, så vi har ikke disse pengene, sier han.