Hopp til innhold

7,5 års fengsel for tortur

Åtte personer i Haugesund fikk lange fengselsstraffer.

Tortursaken
Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

Den 26 år gamle mannen som politiet mener er hovedmannen bak tortur og mishandling av en 16 år gammel gutt i Haugesund er i Haugaland Tingrett dømt til fengsel i 7,5 år.

Tilsammen er sju gutter og menn og en ung jente dømt etter at de torturerte 16-åringen i flere timer og holdt ham fanget i en leilighet i tre døgn i desember i fjor.

To av guttene er over atten år gamle. De to er dømt til fengsel i fire år.

To år av straffene er gjort betinget.

De fem tiltalte under 18 år er dømt til fengsel i mellom tre og fem år.
For disse er også en del av straffene gjort betinget.

For en av dem er straffen gjort betinget i sin helhet.

Aktor er tilfreds

Dommene i den såkalte tortursaken er noe mildere enn det som var aktors påstand. Blant annet mente påtalemyndightene at hovedmannen burde dømmes til åtte års fengsel.

Aktor er likevel fornøyd med dommen.

- Vi er stort sett tilfreds etter at vi har fått medhold på alle punkter i saken, sier statsadvokat Monica Furustøl til NRK.

Påtalemyndighetene vil bruke fristen på to uker til å avgjøre om saken skal ankes.

- Sadistisk og brutal vold!

- For strenge straffer

Erik Lea, som er forsvarer for en av de dømte i totursaken, mener at straffenivået er for høyt.

- Man har tatt for lite hensyn til at dette er ungdom under atten år. Min klient var også under atten år på tidspunktet dette skjedde. Da er straffen for streng. To års fengsel for den guttungen, som jeg mer betrakter som et barn, er altfor mye, sier Lea.

Forsvareren tror dommen, og først og fremst straffeutmålingen, blir anket til lagmannsretten.

- Farsfigur

Statsadvokat Bjørn Enoksen Ristesund slo fast i sin prosedyre at mishandlingen av den 16 år gamle gutten var særdeles sadistisk og brutal, og mener torturen kunne endt med død.

Haugaland Tingett slo fast at 26-åringen var den som ledet an i mishandlingen av den unge gutten.

- Når det gjelder den konkrete voldsutøvelsen finner retten bevist at NN har vært ledende i forhold til planleggingen og utøvelsen. Han hadde en spesiell stilling blant de øvrige tiltalte. Flere av de tiltalte fikk stoff av ham. Han har fungert som en farsfigur for flere av de andre tiltalte, heter det i dommen.

Retten så ingen formildende momenter når det gjaldt den hovedtiltalte.

26-åringen innrømmet i retten at han brente 16-åringen med strykejern, men tok ikke noe ansvar for den andre torturen som ble gjort mot offeret i leiligheten hans.

- Planla å drepe

-Drapsplaner var ironi

Den antatte hovedmannen avviste imidlertid at det på noe tidspunkt var planer om å ta livet av 16-åringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tortur-saken strykehjern

Dette strykejernet ble belagtlagt av politiet i tortursaken.

Foto: Svein Morten Hagen / NRK

- Ba om å bli skutt

Den 16 år gamle gutten som ble torturert fortalte under saken i et intervju med NRK at han mistet alt håp i løpet av mishandlingen og var sikker på at han skulle dø.

- Jeg ba til slutt den 26 år gamle mannen om de ikke bare kunne gi meg den kulen i hodet for å bli ferdig med det, fortalte gutten.

LES:Ba om å bli skutt

De sju ungdommene som er tiltalt for torturen var venner og bekjente av den 16 år gamle gutten. Det har gått hardt inn på gutten at en av de sju, en 18 år gammel mann som var hans tidligere bestevenn, var med på mishandlingen.

- Det vil bli vanskelig i framtiden å få en ny bestevenn igjen. Nå stoler jeg ikke lenger på noen helt ut, sa 16-åringen.