Hopp til innhold

– Svart arbeid finansierer kriminalitet og menneskehandel

Naive nordmenn bidrar til at kriminelle etablerer seg i Norge, mener bransjeforening. – Kundene som betaler svart kan også straffes, advarer politiet.

Oppussing

Personer og selskaper som tilbyr å male eller pusse opp mot kontant betaling kan være knyttet til kriminell virksomhet, mener BNL. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– Jeg tror vi må slutte å tro at dette er folk som tjener dårlig i hjemlandet sitt, og kommer hit for å tjene litt ekstra, sier Audun Lågøyr, direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i Byggenæringens Landsforening (BNL).

Audun Lågøyr

Audun Lågøyr, direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i Byggenæringens Landsforening.

Foto: BNL

Foreningen mener nordmenn er med på å finansiere organisert kriminalitet og menneskehandel ved bruk av svart arbeid, og har nå bedt forskningsstiftelsen Fafo kartlegge omfanget av dette.

– Naive nordmenn

– Vi nordmenn er naive fordi mye av det dette handler om, svart arbeid og nærliggende virksomheter, handler om kriminelle som etablerer seg i Norge. De som kjøper svart bidrar til dette, sier han.

Byggenæringens Landsforening representerer 4000 bedrifter og 70 000 ansatte innen bygg og anlegg. De registrerer at stadig flere opererer på andre siden av lovverket innenfor bransjen og driver kriminell virksomhet som både omfatter økonomiske lovbrudd og menneskehandel.

BNL får stadig flere henvendelser fra medlemsbedrifter som taper i kampen mot useriøse firma som tilbyr svart arbeidskraft. En fiktiv forespørsel NRK la ut på finn.no fikk i løpet av tre dager tilbud fra åtte firmaer som ønsket å utføre privat arbeid svart.

Fiktiv annonse på finn.no

NRKs fiktive annonse på finn.no.

Foto: Skjermdump

Politiet: – Vi ser kun toppen av isfjellet

– Jeg er ikke overrasket, men det er jo skuffende at det er så mange og at det er så omfattende, sier leder for økonomiavsnittet I Rogaland politidistrikt, John Arild Jåsund.

Politidistriktet har de siste par tre årene etterforsket flere store saker som omfatter svart arbeid innenfor byggenæringen.

– Vi får gjerne bare toppen av isfjellet, de mest omfattende sakene, og gjerne i form av tips og anmeldelser fra skattemyndighetene. Her tror jeg det er store mørketall. Det viser også deres undersøkelse, sier han.

– Mange handler i god tro

Byggenæringens Landsforening har nå bedt Fafo undersøke og kartlegge omfanget av svart arbeid. Organisasjonen har klare indikasjoner på at svart arbeid har vokst i omfang de senere årene.

– Våre bedrifter har nå i flere år meldt om konkrete eksempler og en generell bekymring for at svart arbeid griper om seg. Svart arbeid er ikke lengre er direkte spørsmål. Det er mange som i inngår en avtale med en håndtverker i god tro, men så er det i nettverket rundt håndtverkeren at ting skjer svart, sier Audun Lågøyr.

Oppussingen av boligene er godt igang

Det kan straffe seg å betale svart for oppussing. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

– Arbeidstilsynet er fraværende

Flere tradisjonsrike malerfirma i Stavanger-distriktet etterlyser nå bedre kontroll med markedet.

– På 25 år har jeg opplevd en gang at arbeidstilsynet har kommet til et bygg for å kontrollere. De burde gått ut på byggeplasser og arbeidsplasser mye oftere, og rett og slett kontrollert hvem som er der og hva de gjør for noe, sa Maggi Andersen, prosjektleder hos malerfirmaet Magne Henriksen på Sola.

Audun Lågøyr i Byggenæringens landsforening støtter bedriftenes syn.

– Vi opplever i veldig stor grad at den er veldig fraværende. Slik som arbeidstilsynets strategi er i dag går de svært ofte etter større bedrifter og kjører forbi byggeplasser der de ser at det foregår byggeaktivitet. Det henger ikke noe skilt om hvem som gjør jobben, men de kjører bare rett forbi. Vår utfordring til arbeidstilsynet er at de i større grad må prioritere privatmarkedet, sier han.

Ny lov gir større risiko for kundene

– Vi har inntrykk av at det har blitt mer svart arbeid de siste årene. Vi har hatt flere store saker de siste årene enn tidligere, sier John Arild Jåsund i Rogaland politidistrikt.

Har dere inntrykk av at kundene er villige til å betale svart fordi de risikerer lite?

– Jeg tror det er en oppfatning blant kundene av at det er liten risiko, men nå er regelverket endret slik at kunder som betaler mer enn ti tusen kroner kontant kan risikere å bli ansvarlig for skattetrekket dersom det kommer frem at det er svart arbeid. Da kan skattemyndighetene straffe dem. Det er mye større sjans i dag for at vi også går på kunden, i tillegg til de som utfører arbeidet, sier Jåsund.

Loven som tredte i kraft 1. januar 2011 gir skattemyndighetene enda et våpen i kampen mot svart arbeid. Blir du tatt, må du betale det samme som håndverkeren skulle betalt i skatter og avgifter.

Svar fra finn.no

Hvis du ikke vil betale moms koster det 150 kroner per time, står det i svaret.

Foto: Skjermdump

Flere nyheter fra Rogaland