Hopp til innhold

Håver inn millioner på piggdekk-bøter

Oslo-bilister fikk over ni millioner kroner i piggdekk-bøter i fjor. Fra og med i dag er det ulovlig å kjøre med pigger hvis du ikke har betalt avgiften.

piggdekk

Nå må du betale avgift hvis du skal bruke piggdekk.

Foto: Frank Gøran Nordheim / NRK

Sist vinter måtte over 12.000 bilister betale tilleggsavgift på 750 kroner for ikke å ha betalt piggdekkavgift. Det er ingen kjære mor for dem som ikke har betalt i tide år, og Oslo kommune varsler kontroller fra i morgen.

– Vi mener at denne ordningen etter hvert er så godt kjent, at vi vil kontrollere ordninga fra dag én, sier Odd Olav Bratteberg, seniorrådgiver i Bymiljøeetaten.

Les også: Stadig flere kjøper piggdekk til sykkelen

45 millioner per sesong

Odd Olav Bratteberg

Odd Olav Bratteberg, seniorrådgiver i Bymiljøeetaten.

Foto: Espen Evensen / NRK

Dersom man likevel ikke har betalt piggdekkavgiften, kan man bruke automater ved innfartssonene til Oslo, sms eller kjøpe det hos Bymiljøetatens kundesenter.

– Inntektene fra piggdekkavgiftene er på ca. 45 millioner kroner per sesong, og går inn i vintervedlikeholdfondet som blir brukt til bortkjøring av snø i snørike vintre og/eller andre tiltak på veinettet.

Fristen går ut i dag

Fristen for å betale avgiften går ut i dag, men håndhevingen begynner først i morgen.

– Årsaken til at vi ikke kontrollerer før i morgen er at du kan kjøpe dagsoblat som gjelder i 24 timer. Derfor starter vi kontrollen i morgen, sier Bratteberg.

Ingen nåde

Men etternølerne kan ikke regne med nåde fra Oslo kommunes trafikkbetjenter.

– Våre trafikkbetjenter har ikke lov til å stoppe biler i fart, så vi må kontrollere parkerte biler, sier Bratteberg.

Gebyret er et miljøtiltak hvor målet er å bedre luftkvaliteten i Oslo gjennom å redusere antall kjøretøy med piggdekk. Piggdekk river opp asfalten og skaper svevestøv, som gir dårligere luftkvalitet, står det på Oslo kommunes nettsider.