Hopp til innhold

Søppelstreik gir nye matfat til rotter

Fra torsdag morgen ble ikke den vanlige søpla hentet på grunn av streik.

Nå begynner søppelet å flyte over kantene til søppelkassene. Med matrester på bakken får rottene lett tilgang til nye og fristende matfat.

– Fulle søppelkasser og søppel rundt vil kunne tiltrekke skadedyr som kan være et problem for smitte, både via mat og mer direkte for folk som oppholder seg i bakgården, barn som leker, sier sier Gry Holmbakken, seksjonssjef hos Mattilsynet i Oslo.

Gnagere kommer frem

Rotter og mus som vi vanligvis ikke ser, kan bli mer synlige når de trekker til de nye matfatetene i parker og i bygårdenes bakgårder. I tillegg sier Holmbakken at det kommer fler fluer og andre insekter til.

– I tillegg blir det vil jo fort en ganske ubehagelig lukt også hvis man ikke blir kvitt søppelet, sier Holmbakken.

Problem for restauranter

Holmbakken i Mattilsynet sier at restauranter og butikker som håndterer mat må pakke avfallet sitt godt inn og ha mat og søppel på adskilte rom, slik at ikke maten de skal servere, slik at den ikke blir forurenset.

– Det vil være en økt risiko for at mus og rotter kommer inn på restauranter og butikker, hvis de ikke har god nok sikring mot skadedyr og holder dører lukket.

Hvordan ser dine søppelomgivelser ut?

Fra torsdag morgen ble ikke den vanlige søpla hentet i Oslo og mange steder i Follo.

Renovasjonsetaten ba folk fryse ned matsøpla si. Hvordan ser de ut i søppelkassa i barnehagen, utenfor nærbutikken eller i din egen restsøppel? Eller i fryseboksen? Send oss et bilde og merk det når og hvor det er tatt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.