Hopp til innhold

Frykter giftspredning ved Hovedøya

Oslo kommune vil grave i giftig sjøbunn på Hovedøya. Bellona reagerer sterkt på metoden kommunen vil bruke.

Badende på Hovedøya i Oslo

Hovedøya i Oslofjorden

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune skal grave i den giftige fjordbunnen ved båthavna på Hovedøya for å reparere en vannledning.

Måten de har tenkt å håndtere de forurensede massene på, kan føre til spredning av både kobber, bly og kvikksølv, mener Bellona.

I fjor sommer ble den forurensede fjordbunnen i båthavna på Hovedøya gravd opp og deponert i det såkalte dypvannsdeponiet utenfor Malmøykalven.

LES: Alt om slamdeponeringen ved Malmøykalven

Etterpå ble rene masser lagt oppå. Nå vil Oslo kommune grave i den giftige bunnen like ved uten å fjerne massene.

- Jeg mener at de ikke bør få lov til å legge de massene ned igjen uten at det er blitt godkjent som et deponi. Konsekvensen av å grave i forurenset sjøbunn er at det blir muligheter for spredning av forurensning fordi man roter i forurensningen, sier Marius Dalen, fagansvarlig for miljøgifter i Bellona.

- Vil legge massene ved siden av

Oslo kommune vil komme til å "rote i forurensningen", forteller overingeniør Laila Nilsen i Vann- og Avløpsetaten:

- Vi har en vannledning som har røket rett av, derfor vil vi bytte den ut for å sikre forsyning til Hovedøya og Lindøya, sier Nilsen.

Det er en reserveledning som skal repareres.

Problemet er måten de har tenkt å gjøre det på. Massene inneholder tungmetallene bly, kobber og kvikksølv.

- Vi har vurdert det slik at vi skal grave så lite at vi vil legge det ved siden av. Samtidig vil vi foreta målinger som sier noe om sikten både før, mens vi graver og etter. Vi vil bruke duk mens vi graver slik at massene ikke vil flytte seg utover det området vi jobber i, sier Nilsen.

- Må ned i godkjent deponi

Metoden med å legge massene ved siden av mens arbeidet pågår er langt fra godt nok, mener Bellona.

Marius Dalen, fagansvarleg i Bellona.

Marius Dalen

Foto: Bellona

- Må du først begynne å grave i det mener jeg og Bellona at det må håndteres på skikkelig vis. Tar du det opp må du få det ned i et godkjent deponi. Det å bare rote rundt og bare legge det ved siden av er ikke greit, sier Dalen.

Kommunen har sendt søknad om mudring til Fylkesmannen, og overingeniør i miljøvernavdelingen, Kari Skogen, har sendt saken ut på høring og vil etter det ta stilling til om kommunen får tillatelse og eventuelt stille krav til metoden som brukes.

- Blir det gitt tillatelse vil vi sette vilkår slik vi alltid gjør. Vilkårene vil avhenge av forurensningsfaren ved tiltaket, sier Skogen.