Hopp til innhold

Ny runde om skjenketider

Puber og restauranter i Oslo sentrum får fortsatt skjenke øl, vin og brennevin til klokka tre om natta. Hva slags skjenkeregler som skal gjelde utenfor sentrum, er derimot uklart.

Illustrasjonsfoto
Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Om kort tid skal bystyret nok en gang vedta en ny alkoholpolitikk for hovedstaden.

Utesteder i sentrum skal fortsatt få holde åpent til 03.30 om natta, med skjenkestopp en halv time tidligere.

Slik er bydelsinndelingen i Oslo

Kranene blir ikke stengt klokken 02

Ola Elvestuen

Ola Elvestuen

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Arbeiderpartiet, Rødt og Kristelig Folkeparti får ikke gjennomslag for sitt forslag om å stenge kranene klokken to.

Gjester på barer og restauranter bør få drikke så lenge alkoholloven tillater, mener Venstre.

- Vi går imot en innskrenking av åpningstidene. Vi forholder oss til den situasjonen vi har i dag og lovverket og mener at Oslo skal ha den samme åpningstiden som tidligere, sier Venstres gruppeleder Ola Elvestuen.

- Hva tenker du om at blant annet politiet advarer mot at det er det liberale skjenkeregimet som fører til kriminalitet i Oslo?

- Der det er problemer må vi heller gå inn med tiltak i området for området eller i gate for gate, som vi gjør i dag. Problemstillingen løses ikke med en generell innskrenkning for alle utesteder, sier Elvestuen.

Hva slags skjenkepolitikk som får flertall utenfor sentrum er mer uklart.

- Mer makt til bydelene

Venstre foreslår å endre reglene slik at de lokale bydelsutvalgene får bestemme åpningstidene til hvert enkelt utested, ikke næringsetaten og byrådet, slik det er i dag.

- Der bydelen i dag kun blir hørt mener vi de skal avgjøre - både åpningstider og hvorvidt stedet er egnet for å drive et skjenkested, sier leder i Oslo Venstre og medlem i bystyrets helse- og sosialkomité, Torill Berge.

- Hvorfor skal bydelene ha denne makten, og ikke næringsetaten og byrådet som i dag?

- Vi mener bydelene har denne kunnskapen. De er bedre kjent i sitt nærmiljø og kan komme med mye bedre innspill enn det næringsetaten kan, sier Berge.

I dag er hovedregelen at utesteder i bydelene må stenge klokken 01. Men enkelte gater i sentrale bydeler har de samme åpningstidene som i sentrum takket være den såkalte skjenkeblekkspruten.

Dessuten har 80 skjenkesteder fått utvidet åpningstid fordi de ligger utenfor boligstrøk. Om all makt til bydelene vil føre til drikking til langt på natt på flere eller færre steder, det kan ikke Venstre svare på.

- Vi tror bydelene ønsker et godt og aktivt næringsliv i sin bydel. Hvorvidt det blir færre eller flere utesteder i noen bydeler vet vi ikke. Det viktige er at bydelen tar avgjørelsen og får et nærmiljø slik de vil ha det, sier Berge.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo