Hopp til innhold

Jakter på taxipenger i Pakistan

Skatteetaten jakter på svarte penger som drosjesvindlere har gjemt unna i Pakistan.

Drosje

Illustrasjonsfoto

Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no

Skatteetaten har startet jakten på svarte penger som Oslos drosjesvindlere har gjemt unna i Pakistan.

Flere store drosjeeiere er politianmeldt for skattesvik. Dersom de blir dømt, vil norske myndigheter prøve å få tak i svarte drosjeinntekter som skal være investert i Pakistan.

Gjengangere i svindel

- Vi har mottatt en del anmeldelser for skattesvik på noen av de drosjeeierne med størst virksomhet, forteller politiadvokat Ragnvald Brekke til NRK Østlandssendingen.

Det er Skatt Øst som har anmeldt flere drosjesvindlere for skattesvik. De totalt ni drosjeeierne som kan bli anmeldt er gjengangere i svindelen, og de har fortsatt å kjøre svart etter at de ble tatt for første gang i 2003.

- Alle som har gjentatt straffbare forhold er anmeldt denne gangen. Og det er flere av de aller største drosjejukserne som ble tatt i forrige runde, opplyser leder av skattekrimavdelingen i Skatt Øst, Jan-Egil Kristiansen.

- Skal ha investert i Pakistan

Blant gjengangerne som nå er anmeldt for skattesvik, er en 34 år gammel hovedmann som i drosjemiljøet ble kalt «Lille-Røkke». Han ble i januar dømt til to års fengsel for medvirkning til svart arbeid og for å ha unndratt mer enn 60 millioner kroner fra beskatning. Han ble også fradømt retten til å drive næringsvirksomhet.

Les mer:

Kjørte svart for over 100 millioner

Tok løyvet til død drosjeeier

Både skatteetat og politi mener 34-åringen og de andre gjengangerne har investert svarte penger i Pakistan. Disse verdiene håper norske myndigheter å få tak i, dersom gjengangerne blir dømt:

- Denne gangen har vi anmeldt for skatteunndragelsene. Da blir det samtidig lagt ned påstander om at de skal erstatte de beløpene de har unndratt fra beskatning. Da har politiet muligheter til å kunne forfølge pengene, slik at vi har et håp om at vi kan få tak i verdier som er investert i Pakistan, sier Kristiansen.

Se video: "Lille-Røkke" forklarte seg i retten

- Man må ta pengene

Han tror kriminalitet som skattesvindel best kan bekjempes ved å ta det de kriminelle har tjent på ulovlighetene.

- All bekjempelse av økonomisk kriminalitet vinnes ved at man tar det de har tjent på de straffbare overtredelsene. Motivet er vinning, og motivet er økonomisk profitt når man driver med økonomisk kriminalitet, og da må man ta pengene, for det er hele grunnlaget for det de driver med.