Hopp til innhold

Forbyr tåklipping av mus

Mattilsynet har satt foten ned og bestemt at forskere ved Universitetet i Oslo ikke får lov til å klippe tærne av nyfødte mus.

Forsøksmus

Nyfødte forskningsmus får beholde tærne sine. Illustrasjonsfoto.

Foto: ROBERT F. BUKATY / AP

I juni i år satte NRK Østlandssendingen fokus på at genforskere ved Universitetet i Oslo fikk tillatelse fra Forsøksdyrutvalget til å merke nyfødte mus ved å klippe av dem tærne.

Etter klage fra dyrevernerne har Mattisynet nå gjort om tillatelsen og avgjort saken med endelig virkning.

- En grotesk merkemetode

- Forskning viser at nyfødte dyr føler smerte, og amputasjon er derfor en grotesk merkemetode, sier vitenskapelig rådgiver Anton Krag i Dyrevernalliansen i en pressemelding.

Årsaken til at forskerne vil merke dyrene er for å identifisere individer og i tillegg bestemme dyrets genotype gjennom en DNA-analyse av vevet som er klippet bort.

Forsøksdyrutvalget ga tillatelse til å bedøve og klippe av tåtuppen, før første tåledd, på én tå per bakfot hos dyr som var yngre enn 10 dager. Klippingen skulle skje før brusk var blitt til bein i knoklene, og med bedøvelse.

Se video: Forskere vil lemleste mus

- Dyr føler smerte ved amputasjoner selv om det gis en liten lokal bedøvelse når tærne hugges av. Forskere hevdet at de nyfødte dyrene føler mindre smerte enn de voksne, men forskning tyder på det motsatte - nyfødte individer føler smerte i større grad enn voksne dyr, sier informasjonsansvarlig i Dyrevernalliansen, Live Kleveland.

Se video:

MUS
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Fornøyd med forbud

Det var Dyrebeskyttelsen i Oslo som påklaget vedtaket som tillot tåklipping. Det gjorde også ansvarshavende veterinær ved forsøksdyravdelingen på Rikshospitalet.

Live Kleveland er svært glad for at Mattilsynet nå forbyr metoden.

- Dyrevernalliansen er svært glad for dette. Dette var planlagt for mange tusen dyr hvert eneste år. Dette vedtaket vil få betydning i lang tid fremover, sier Kleveland til NRK Østlandssendingen.

Les også:

- Dyremishandling ved universitetet

Forsøksdyr må vekk