Hopp til innhold

Rekrutterer ikke funksjonshemmede

Funksjonshemmedes fellesorganisasjon krever at Oslo kommune får flere funksjonshemmede i arbeid, men det vil ikke finansbyråden prioritere.

Rullestol
Foto: Signe Karin Hotvedt / NRK

Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) krever at alle landets kommuner gjør som staten og lager forpliktende rekrutteringsplaner for å få flere i arbeid.

Staten har som mål at 5 prosent av alle nyansatte i kommunene skal være funksjonshemmede.

- Bør ikke være noe problem

Assisterende generalsekretær i FFO, Jarl Ovesen, forventer nå at spesielt landets største kommune, Oslo, setter seg det samme målet:

- Det er en stor virksomhet med 43 000 ansatte i dag. De er på jakt etter nyansatte. Derfor bør ikke fem prosent være noe problem for dem, sier Ovesen.

Vanskelig å få jobb

Helsesekretærstudenten Benedicte Isabell Meidel fra Akershus har en medfødt hjerte- og lungesykdom, og kan bare jobbe 50 prosent. Hun vet hvor vanskelig det er for funksjonshemmede på arbeidsmarkedet:

- Selv om vi har våre ulemper, så har vi jo en del fordeler også. Alle, både funksjonshemmede og funksjonsfriske, har positive og negative sider. Vi har våre erfaringer som vi kan bidra med.

Mange uføretrygdede

Mange av landets funksjonshemmede er 100 prosent uføretrygdet i dag.

Bare i Oslo er nesten 30 000 på uføretrygd, men FFO tror dette tallet vil gå kraftig ned hvis Oslo kommune setter seg mål om å få flere funksjonshemmede ut i arbeidslivet:

- I dag er det mange funksjonshemma som møter stengte dører når de forsøker å komme seg inn på arbeidsmarkedet. Resultatet er ufrivillig uføretrygd.

Skeptisk til måltall

Finansbyråd Oslo, Andre Støylen tror imidlertid ikke at et mål om å ansette fem prosent funksjonshemmede er rett vei å gå:

- Jeg tror ikke vi skal se oss blinde på sånne mål. Jeg tror det viktigste er hva slags tiltak vi som kommune iverksetter. Det vil si hvor mange vi ansetter og hvor mange vi klarer å beholde i kommunen og unngå at de må ut i uføretrygd, sier Støylen.