Av de fem restaurantene som ble sjekket i Oslo strøk alle på renholdstestene som ble foretatt av "TV2 Hjelper deg".
Totalt 19 forskjellige kontaktflater ble målt da programmet valgte å teste renholdet, og 13 av overflatene viste for høye verdier.
- Les også: McDonald's merker om gammel mat
Renholdsekspert Lena Furuberg mistenker at det brukes samme klut på alle bordene.
– De bare smører det bare med seg videre, forteller Furuberg til TV2.
Høye målinger
Teknologisk institutt anbefaler at ATP-målingene ligger på under 1000. For områder som er i direkte kontakt med mat, bør målingene ligge under 500.
Ingen av bordene som ble testet hadde en ATP-verdi på under 500. Det reneste bordet i undersøkelsen hadde en verdi på 3542.
- Les også: Vil rekruttere landbruksstudenter
– ATP-måleren viser hvor mange mikroorganismer det er på en overflate, sier Furuberg.
Toalettet var renere
I dette tilfelle var det lavere målinger på flere av toalettdørene enn på bordene i restauranten. McDonald's på Grønland i Oslo toppet målingene.
Det første bordet ble målt til 51604. Bordet vedsiden av målte enda høyere – 67533. Til sammenligning hadde doskåla i den samme restauranten en ATP-måling på 1350 og håndtaket på toalettvasken 10995.
– Det skal absolutt ikke være sånn, det skal være rent på bordet du sitter ved og det skal være rent på de områdene du har nærkontakt med maten din, konkluderer Furuberg.
Ikke fornøyd
Kommunikasjonssjef i McDonald's Norge, Margaret Brusletto, forteller at hun ikke har kjennskap med målingene, men innrømmer at de er alt for lave.
Hun syns resultatene er skuffende, men klarer ikke svare på hvorfor renholdet er så dårlig så mange steder.
– Det er et godt spørsmål. Det skal ikke være sånn. De har rutiner for dette her, og det skal gjøres på ordentlig måte. Og det har sannsynligvis ikke blitt gjort på riktig måte, svarer kommunikasjonssjefen.