Hopp til innhold

FFK krever at Piiroja-saken blir avsluttet

Den såkalte Piiroja-saken får deler av skylden for FFKs dårlige økonomi. – Vi har blitt nødt til å prioritere andre saker, sier politiet.

Pressekonferanse FFK

Carl Anders Følstad og Gunnar Umbach Hansen orienterte om situasjonen.

Foto: Kamilla Emilie Svendsen / NRK

FFK Sport AS opplyste i dag at de styrer mot et underskudd på 8,4 millioner kroner i 2012. Det er to millioner bedre enn forrige prognose, som ble lagt frem i mars, på 10,4 millioner.

Samtidig har klubbens sponsorinntekter sunket med 10–15 prosent. Styreleder i FFK Sport AS, Carl Anders Følstad gir den brede mediedekningen av den såkalte Piiroja-saken mye av skylden for sponsorsvikten.

– Vi har hatt denne saken hengende over oss i snart tre år, og når halvparten av presseoppslagene om klubben dreier seg om Piiroja-saken, så er ikke det noe som gir godt omdømme, sa han på en pressekonferanse på Fredrikstad stadion i dag.

En nedgang på 10–15 prosent i sponsorinntekter gir trolig klubben et tap på 2–3 millioner kroner.

– Det er vanskelig å tallfeste hvor mye vi har tapt på Piiroja-saken, men jeg tror at det er snakk om veldig mye penger i form av dårlig omdømme, og dermed lavere sponsorinntekter og dårligere publikumsoppslutning, sier Følstad til NRK.no.

Frykter ikke foretaksstraff

Styreleder i FFK Sport AS, Carl Anders Følstad

Styreleder i FFK Sport AS, Carl Anders Følstad.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK
Politiadvokat Kåre Solvoll sier at nye siktelser kan komme i dag

Politiadvokat Kåre Solvoll sier at politiet jobber for å få en rask avslutning på Piiroja-saken.

Foto: Anders Winlund / NRK

Påtalemyndigheten varslet tidligere i år at saken skulle være ferdig behandlet i april, men klubben venter fortsatt på en avgjørelse.

– Det er ganske uholdbart at denne saken ikke har funnet sin avslutning. Konsekvensene for FFK er nå i ferd med å overstige det som er rimelig i forhold til saken, sier Følstad.

Politiadvokat Kåre Solvoll sier til NRK at han forstår frustrasjonen fra klubben, men forsikrer om at politiet jobber med å få til en rask avklaring.

– Vi har dessverre blitt nødt til å prioritere andre saker høyere, men det jobbes kontinuerlig for å få en avslutning på dette. Vi forsøker å avklare hvorvidt vi kan ferdigstille, og går gjennom saken med tanke på bevissituasjonen, og en mulig avgjørelse mot de involverte, sier han.

Følstad reagerte også på at media var til stede på Fredrikstad stadion før både Skatt Øst og politiet da det ble gjennomført en razzia av klubbens lokaler i desember 2011.

– Det er mulig media er veldig flinke til å finne ut av hva Skatt Øst og politiet skal gjøre neste uke, men det er også mulig at det har vært noen lekkasjer i denne saken. Det gjør jo ikke situasjonen noe særlig bedre, sier han.

– Jeg kan ikke si noe om hvordan media fikk vite om den aksjonen, det har jeg ingen formening om, sier Kåre Solvoll.

Les også

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Video Piiroja signerer for FFK - arkiv 2004

Raio Piiroja signerte for FFK i 2004. Overgangen har skapt store negative overskrifter for klubben i etterkant.

Foto: Nyhetsspiller

Fremdeles i «rød sone»

Rune Nordhaug

Rune Nordhaug i Norges Fotballforbund.

Foto: Norges Fotballforbund

Klubben risikerer også straff fra Norges Fotballforbund (NFF) dersom den økonomiske situasjonen ikke bedrer seg drastisk i løpet av sommeren.

Fredrikstad ble satt under administrasjon høsten 2010, og befinner seg fremdeles i «rød sone».

– Dette er en kategorisering av klubber i 1. divisjon og eliteserien. Er man i rød sone må man ha en handlingsplan på tre år, og vi krever en gradvis forbedring av økonomien, sier klubblisensansvarlig i NFF, Rune Nordhaug.

Risikerer poengtrekk

Tilfredsstiller ikke FFK fotballforbundets krav til egenkapital per 30. juni 2012, risikerer klubben å bli trukket ett poeng. Kravet er at klubben scorer 55 poeng på en avansert poengskala. Per 31. desember 2011 lå FFK på rundt 20 poeng.

– Når man ikke det målet som er satt i handlingsplanen, vil man få en forhåndsbestemt reaksjon. Det starter med en irettesettelse, altså en advarsel, før det går videre til poengtrekk av ett, tre, seks, og åtte poeng, før det blir trekk av klubblisensen, sier Nordhaug.

– Konsekvensen hvis vi ikke når den målsatte poengsummen er at vi vil miste ett poeng. Jeg tror at vi skal klare dette, men det er ingen garantier her. Det er veldig mye som spiller inn, sier Følstad i FFK Sport AS.

Det er flere forskjellige måter å sanke poeng på den aktuelle skalaen. Blant annet spiller egenkapital, resultat før skatt, likviditet og personalkostnader inn på beregningen av poeng.