Hopp til innhold

Lastebileiere krever likhet for loven

Norske lastebilsjåfører har sett seg lei på at utenlandske sjåfører slipper billig unna når de bryter reglene.

Regionsjef i Norges Lastebileier-forbund, Erik Rynning.

Regionsjef i Norges Lastebileier-forbund, Erik Rynning krever at norske og utenlandske sjåfører skal behandles likt. Føreren av dette vogntoget fikk en bot på grunn av dårlige dekk.

Foto: NRK

Søndag skrev VG om yrkessjåfør Ulf Anders Andersson som fikk halvert bot fordi han er svensk.

Andersson fikk bot på E18 utenfor Larvik i Vestfold fordi tilhengeren på vogntoget hans hadde for dårlige bremser.

Slike saker får lastebileierne til å rase. De krever nå at utlendingene skal straffes like hardt som norske sjåfører, når de utsetter andre for fare i trafikken.

– Det er helt forkastelig. Utlendingene får alt for milde reaksjoner, de bør få helt like reaksjoner som oss nordmenn, sier regionsjef i Norges Lastebileier-forbund, Erik Rynning.

Les også:

– Kan ikke aksepteres

Regionsjef i Norges Lastebileier-forbund, Erik Rynning

Regionsjef i Norges Lastebileier-forbund, Erik Rynning er misfornøyd med behandlingen norske lastebilsjåfører får.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

Kravene for lastebilsjåfører er greie; minimum 3 millimeter dypt mønster i dekkene, og minst syv kjettinger, som passer og virker.

Mandag var det imidlertid som om alle sikkerhetsregler forsvant i dag med at snøen lavet ned. I Oslo sto lastebilene på tvers og kom seg ingen steder.

Rynning mener det er en forskjellsbehandling av norske og utenlandske sjåfører. Han hevder bøtene er lavere og straffen mildere for sjåfører fra andre land enn Norge.

– I dag er det sånn at 40 prosent av alle bøter som skrives ut på utenlandske biler, aldri blir inndrevet. Det setter en standard som vi ikke kan akseptere.

Har sendt forslag på høring

Lastebileierforbundet vil at utenlandske sjåfører skal kunne holdes tilbake, dersom de ikke betaler bøter. Det har de skrevet i et brev til Riksadvokaten. Et lignende krav ble sendt også i fjor – men lite har skjedd.

– Riksadvokaten har sendt det ut til sine avdelinger for høring, og den høringen er ikke over. Det er vi veldig misfornøyde med.

Riksadvokaten sier til VG i dag at saken er på høring hos landets politimestere.

– Reaksjonen fra politimestrene er blandet. Noen mener det er et godt forslag, andre peker på problemer med å ta ansvar for å oppbevare bil og last trygt. Saken er ikke ferdigbehandlet, og vi har ikke konkludert. Vi er klar over at det har tatt for lang tid, sier førstestatsadvokat Harald Strand til avisen.

Les også:

Sjekk av utenlandske vogntog

Statens vegvesen kontrollerer utenlandske vogntog på grensa ved Svinesund.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK