Hopp til innhold

Dette er Betongmalerane

Nettmagasinet Betongmalerane, forteller historien om graffitiens inntog i Norge på midten av 80-tallet. Se bilder, videoer og hør hovedpersonene selv fortelle!

Grafittimalere i aksjon i Fredrikstad

Graffitimalere i aksjon i Fredrikstad.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

Selv kaller de det for kunst, men folk flest kaller det hærverk. Historien om graffitimiljøet i Norge er ikke så veldig lang, men uten tvil brokete.

Det startet på Østlandet, nærmere bestemt i Oslo og i Fredrikstad, rundt 1984. En gjeng unge gutter var blitt inspirert av den raskt voksende hip-hop-bevegelsen i New York, hvor det å male på vegger var ett av flere viktige elementer.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Betongmalerane 2

Graffiti fra hip-hopens barndom er som regel fjernet her til lands fordi det var ulovlig. Men i Sarpsborg finnes likevel det som kanskje er landets eldste graffiti-kunstverk.

De startet i det små med å dekorere vegger med spraymaling, men det tok ikke lang tid før det spredde seg til jernbanevogner og andre offentlige bygg.

Til politiets, kommunenes og ikke minst NSB og Oslo sporveiers store frustrasjon.

I det nye multimediamagasinet, BETONGMALERANE, kan du oppleve hele historien, fortalt med lyd, video, bilder og arkivmatreriale.

Flere sentrale skikkelser i Norgers graffitihistorie er med. Politet, kommuneansatte, kulturarbeidere, hip-hop-pionéer og naturligvis betongmalerane selv. De forteller sin historie, fra den spede begynnelse i 1984 og frem til i dag.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video BETONGMALER-40AR-061109-OS_OS.mp4

SE TV-REPORTASJEN: Menn i den såkalte middelalderene drar fortsatt ut nattestid, med sekken full av spraybokser.

For du trodde vel ikke at de hadde vokst det fra seg?

Sjekk ut BETONGMALERANE nå!

Faksimile fra Dagsrevyen 1988

Dagsrevyen rapporterer i 1988 om en tilgriset t-banevogn

Foto: NRK / NRK