Hopp til innhold

Ordførere går sammen mot eiendomsskatt på flytebrygger

Ordfører på Hvaler Eivind Norman Borge (Frp) frykter at prisene på båtplasser presses enda mer i nabokommuner til kommuner som innfører eiendomsskatt på flytebrygger.

Eivind Norman Borge, ordfører på Hvaler

Ordfører på Hvaler Eivind Norman Borge (Frp).

Foto: Pål Andersen / NRK

Dommen fra Sarpsborg tingrett som falt i juli, og som slår fast at Sarpsborg kommune har mulighet til å kreve inn eiendomsskatt, også for brygger som er flytende, kan skape presedens for 299 kommuner i landet.

– Prisene presses unødvendig høyt

Nå frykter Hvaler–ordføreren at eiendomsskatten kan presse prisene opp i nabokommuner som ikke har eiendomsskatt.

– Hvaler som grenser til Sarpsborg, og som ikke krever inn eiendomsskatt, risikerer at båteiere heller vil ha båtplasser her. Det kan føre til en konkurransevridning for marinaene, slik at prisene blir presset unødvendig høyt i kommuner uten eiendomsskatt, sier ordføreren.

Norman Borge får støtte i sin motstand mot flytebryggeskatten fra flere ordførere. Også fra kommuner som i motsetning til Hvaler krever inn generell eiendomsskatt.

– Håper vi får bestemmelsesrett

Torill Rolstad Larsen

Ordfører Torill Rolstad Larsen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Arbeiderpartiordfører i Arendal, Torill Rolstad Larsen, er en av dem.

– Vi har allerede eiendomsskatt i Arendal nå, og det holder i massevis. Det å beskatte enda mer, er et svært dårlig forslag.

– Jeg håper vi kan få bestemmelsesrett, fordi dette kommer vi ikke frivillig noen gang til å innføre. Vi vil bestemme over egen kommune, og jeg håper hvis dommen blir stående at vi ikke blir pålagt å beskatte en flytebrygge, sa Larsen til VG lørdag.

Også ordførerne i Moss og Kragerø går ut mot skatten.

– Leter med lys og lykte etter nye inntekter

Hvaler–ordfører Eivind Norman Borge mener flytebryggeskatten i nabokommunen får Sarpsborg til i virke desperate i sin higen etter høyere inntekter.

– Kommunene burde lære seg hvor mye penger de har i stedet for å lete med lys og lykte etter potensielle nye skatteinntekter, slik at de kan skru opp forbruket. På Hvaler har vi verken eiendomsskatt på flytebrygger eller fast eiendom, men jeg tror ikke innbyggerne mener de har dårligere tilbud her, sier ordføreren.

Det er to år siden Sarpsborg innførte eiendomsskatt på flytebrygger. Det var fem marinaer som sto bak søksmålet som de tapte i tingretten, og som kommunen nå har anket til lagmannsretten.

LES: Flytebryggeskatt til lagmannsretten

Frykter smitteeffekt

Kongelig Norsk Båtforbund, KNBF, har engasjert seg i saken. Generalsekretær Jan H. Syvertsen er sikker på at flere kommuner vil komme etter dersom Sarpsborg vinner fram i retten.

– Båteiere skattes fra før i både hekken og baugen, og en ting er helt sikkert; dette kommer til å smitte som svartedauden, spissformulerer Syvertsen overfor NRK.no.

Han frykter at dommen kan få de andre kommunene til å innføre skatten.

Video Eiendomsskatt på flytebrygger