Hopp til innhold

Den forsvunne diamanten

Mandag lanseres "Den forsvunne diamanten - Historien om fotballens mørke side", en bok som tar utgangspunkt i Mikel-saken.

Morgan Andersen og John Obi Mikel

MIKEL-SAKEN; Morgan Andersen (t.v.) ble dømt for dokumentfalsk, men er hele sannheten kommet frem? Sannsynligvis ikke. Ikke før nå, heter det fra Tiden Norsk Forlag, som utgir 'Den forsvunne diamanten - Historien om fotballens mørke side' mandag.

Foto: Scanpix

Mandag lanserer Tiden Norsk forlag "Den forsvunne diamanten. Historien om fotballens mørke side".

Boka tar utgangspunkt i Mikel-saken , og de to DN-journalistene Lars Backe Madsen og Jens M. Johansson forteller om hvordan toppfotballen skjemmes av menneskehandel med afrikanske mindreårige, om trusler, korrupsjon.

Boken er også en historie om forskjellsbehandling av store og små klubber, systematiske brudd på Fifas retningslinjer og regelverk, rasisme og en lyssky virksomhet som gir svært ubehagelige assosiasjoner til kolonitiden, heter det fra forlaget.

Den forsvunne diamanten
Foto: Tiden Norsk Forlag

Hele sannheten om Mikel-saken

"Den forsvunne diamanten - Historien om fotballens mørke side" handler om et hus ved Camp Nou, om et akademi langt ute på landsbygda i Thailand og om et hospits i Antwerpen.

Og boka handler om Premier League, fransk, belgisk, spansk, italiensk og russisk liga. Og norsk toppfotball.

- Boken omtaler både norske og internasjonale forhold. Mikel-saken er viet stor plass, og for første gang blir hele sannheten presentert, sier Håkon M. Sverdrup, PR-ansvarlig i Tiden Norsk Forlag.

- Og hva med sannheten i Mikel-saken, spør, Sverdrup.

Morgan Andersen ble dømt for dokumentfalsk, men er hele sannheten kommet frem ? Sannsynligvis ikke. Ikke før nå, hevder forlaget.

- Avsløringene i "Den forsvunne diamanten" vil ryste det internasjonale fotballmiljøet, sier Sverdrup.

Kynisme også i Østfold

Jens M. Johansson

Jens M. Johansson

Foto: Toden Norsk Forlag / Cato Lein

Han sier videre at det i tillegg er flere eksempler fra landet ellers, og fra Halden, Sarpsborg og Fredrikstad.

- Dette er hittil ukjente historier som illustrerer kynismen i den internasjonale fotballen, sier Sverdrup.

Forfatterne

Jens M. Johansson (27.07.1971 - )

Jens M. Johansson er født i Stockholm, men har vokst opp i Oslo. Han har utdannelse fra Norges Journalisthøgskole, i tillegg til å ha studert litteraturvitenskap og idéhistorie på Universitetet i Oslo.

I Klassekampen og i Dagens Næringslivs lørdagsmagasin har han jobbet som gravejournalist, musikkritiker og humorist. Arbeidet har gitt ham en rekke priser, som Arne Hestenes' journalistpris (2000) og Den store journalistprisen (2005).

Lars Backe Madsen

Lars Backe Madsen

Foto: Ragna Kronstad

I tillegg har Johansson undervist i økonomi- og portrettjournalistikk. Hans arbeider som forfatter og journalist inngår i flere essaysamlinger, antologier og lærebøker.

Dessuten har han skrevet filmmanus, og en engstelig dokumentarbok om engelsk fotball sammen med Lars Backe Madsen (2005).

Johansson er oversatt til flere språk.

Lars Backe Madsen (1968 - )

Lars Backe Madsen er en meget anerkjent journalist, og han har i en årrekke jobbet i Dagens Næringsliv.

I 2005 skrev han "Drømmen om England" sammen med Jens M. Johansson.