Hopp til innhold

Vinneren av årets seervideo 2012

Haldenseren Steen Slevikens video «Ekornunge i fuglekasse» tok en overlegen seier i Ut i naturens seervideo-konkurranse.

Steen Sleviken og Hanne Cecilia Aass

Hanne Cecilia Aass fra Ut i naturen måler seiersgliset til årets vinner, Steen Sleviken fra Halden.

Foto: Torgeir Beck Lande/NRK

Ut i naturen sender gjennom hele året seernes egne opptak fra naturen. På slutten av året plukker redaksjonen ut de ti seervideoene de mener har vært årets beste.

  • Se årets ti beste videoer her!

Det er Ut i naturens seere som selv har valgt årets seervideo ut fra de ti nominerte. Steen Slevikens bidrag «Ekornunge i fuglekasse» fikk klart flest stemmer i år.

– Det var jo hyggelig, dette hadde jeg ikke ventet. Jeg takker for det, sier Sleviken, som nå har vunnet en tur for to til Svalbard.

Egentlig hadde Steen Sleviken tenkt til å filme stær da han satt opp en fuglekasse med kamera rett utenfor huset sitt i Tistedalen i Halden våren 2011.

– Jeg måtte bare ut på verandaen. Der har jeg fotokassa som jeg kaller den. Det går en kabel fra fuglekassa og inn i huset hvor jeg har en DVD-spiller som tar opptak, sier Sleviken.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Haldenseren Steen Sleviksens video «Ekornunge i fuglekasse» tok en overlegen seier i Ut i naturens seervideo-konkurranse.

Årets seervideo

Faren forsvant - moren døde

Men en dag var det plutselig en nøtteliten som dukket opp. Ekornet gjorde i stand et lite hjem av kvist og mose i fuglekassen. Ikke lenge etter lå det fire små hårløse ekornbarn i kassa.

Ekorn

Ekornene er tamme og bruker sin egen hengebro for å ta seg fra et tre til Slevikens veranda.

Foto: Steen Sleviken

Ekorn får vanligvis mellom tre og seks unger. Men i gode år kan de få så mange som tolv barn i ett kull.

En travel tid fulgte med mating og stell av ekornungene. Pappa-ekornet var bokstavelig talt ute av bildet.

– Nå er mora fra filmen død. Jeg tok henne med til dyrlegen, og han sa at hun hadde fått koldbrann. Ungene så jeg i en periode men de ble borte etter hvert.

Men før moren døde rakk barna å få både pels, lopper og lus. Ungene ble flyttet over i en ny fuglekasse, men Sleviken får fremdeles besøk fra de små gnagerne.

– Et par av dem er så tamme at de kommer bort og tar mat fra hånda mi. Den ene kommer til og med inn i huset. Det ligger en løype fra verandaen ut til treet, sier han.