Hopp til innhold

– Har brutt kommunalt regelverk

Selskapet PricewaterhouseCoopers AS (PwC) konkluderer i en rapport at tidligere ordfører Per Arne Olsen (Frp) i Tønsberg og partikollega Bent Moldvær ikke har etterlevd kommunens etiske regelverk.

Leiligheter på Jarlsø i Tønsberg

Her kjøpte de to politikerne leiligheter.

Foto: Helga Tunheim / NRK

Kontrollutvalget i Tønsberg kommune ba revisjonsselskapet om å vurdere om Per Arne Olsen og Bent Moldvær sine leilighetskjøp på Jarlsø var i strid med Tønsberg kommunes etiske retningslinjer av 14. mars 2007.

Per Arne Olsen

Per Arne Olsen

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

I rapporten skriver PwC blant annet:

"Med de sentrale verv som Olsen og Moldvær innehadde, må det stilles særskilte krav til deres aktsomhet i en situasjon der de kjøper leiligheter av en utbygger i kommunen. En posisjon som tillitsvalgt og deltaker i beslutningsprosesser i kommunen, vil i mange tilfeller innebære bånd på handlefriheten."

"PwC kan ikke se at kommunens etiske retningslinjer var til hinder for at Olsen og Moldvær faktisk kunne kjøpe de angjeldende leilighetene. "

"Etter PwCs vurdering har derfor Olsen og Moldvær ikke etterlevd kommunens etiske regler med hensyn til regelverkets punkt 2 om å opptre på en slik måte at de ”danner grunnlaget for innbyggernes tillit og holdning til kommunen”.

Les rapporten her.

Les også:

Regelverket var ikke noe hinder

Bent Moldvær sier at han legger vekt på at PwC sier at kommunens etiske regelverk ikke var til hinder for at de kunne kjøpe leilighetene.

PwC sier også at salget burde vært gjort gjennom eiendomsmegler og ikke direkte av utbygger. Moldvær sier han i ettertid har innrømmet at det burde ha skjedd for å unngå spekulasjoner, men presiserer at alle økonomiske transaksjoner er gjort gjennom DnBNor.

– Hadde jeg vært alene om å handle slik, hadde jeg forstått mer av kritikken. Etter som det er flere andre som har kjøpt leilighetene direkte av utbyggeren, så deler jeg ikke kritikken, sier Moldvær.

Rapporten skal behandles av kontrollutvalget i Tønsberg kommune 27. januar.

Den 7. januar henla politiet saken mot de to fordi det ikke hade foregått noe straffbart da de to kjøpte liligheter.

Bent Moldvær

Bent Moldvær

Foto: Per Foss / NRK