Hopp til innhold

Frp-leder trekker seg fra verv

Andre nestleder Per Arne Olsen i Frp ber om å bli fritatt fra sitt verv i partiet. Grunnen er at politiet etterforsker Frp-toppen for mulig korrupsjon i en boligkjøpsak.

Per Arne Olsen

Per Arne Olsen politietterforskes. Her med Frp-leder Siv Jensen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / Scanpix

Tidligere i dag ble det kjent at leder Jan Stapnes i økoteamet i Vestfold politidistrikt bekrefter overfor tb.no at det er iverksatt etterforskning av stortingsrepresentant og nestleder i Frp Per Arne Olsen, og partifellen Bent Moldvær som er varaordfører i Tønsberg.

Det skjer etter at de to kjøpte leiligheter utenfor markedet på Jarlsø i Tønsberg. Politiet gikk i ettermiddag ut med en pressemelding, der de skriver at de starter etterforskning av mulig korrupsjonssak.

– Vi har funnet ut at vi må iverksette en så bred etterforskning som mulig, sier Stapnes til NRK.no.

Leiligheter på Jarlsø i Tønsberg

Slik ser noen av leilighetene på Jarlsø ut.

Foto: Helga Tunheim / NRK

Vil opptre ryddig

Partiets vedtekter slår fast at tillitsvalgte som hovedregel skal suspenderes mens etterforskning pågår.

– Jeg er opptatt av å opptre på en ryddig måte og tar derfor selv initiativ til at det skjer gjennom at jeg fritas fra mitt nestlederverv til etterforskningen er avsluttet, skriver Olsen i en pressemelding.

Den tidligere Tønsberg-ordføreren er for tiden i New York hvor han deltar i møter i FN. Overfor NTB understreker han at han ikke har til hensikt å tre tilbake som stortingsrepresentant, men et planlagt sykehusopphold gjør at han vil være sykmeldt i inntil fem uker når han kommer hjem fra USA.

Reserverte leiligheter

Tønsbergs Blad har gjennom lengre tid skrevet om leilighetskjøpet til Olsen og Moldvær, og Stapnes bekrefter overfor NRK.no at det er medieoppslagene som gjør at man nå går inn i saken.

Bakgrunnen for etterforskningen er at Olsen og Moldvær kjøpte leiligheter som utbyggeren, Jarlsø Eiendom, hadde reservert.

Ifølge avisa lå ikke disse leilighetene ute for salg på det åpne markedet og var ikke tilgjengelige for potensielle kjøpere da prosjektet ble lagt ut for salg i februar 2007.

– Positivt av Per Arne

Per Sandberg

Per Sandberg sier han synes det er positivt at Per Arne Olsen har trukket seg fra sine verv inntil videre.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Første nestleder i Frp Per Sandberg sier han er glad for at Olsen ber om fri fra partivervet.

– Det tror jeg er positivt. Både for Per Arne og partiet. Jeg tror han har samme intensjon som partiet har, og det er å bli ferdig med saken, sier Sandberg til NRK.

– Har du tillit til at Olsen og hans partikollega Moldvær ikke har gjort noe kriminelt i denne saken?

– Jeg tror at Per Arne Olsen håndterer denne saken sammen med politiet på riktig måte, slik at man blir ferdig med saken.

– Tror du på at han ikke har gjort noe galt?

– Jeg har tillit til Per Arne Olsen, og det har jeg alltid hatt. Men nå er det slik at politiet skal etterforske dette, og da får vi se hva resultatet blir, avslutter Sandberg.

– Kan komme styrket ut

Video Magnus Takvam forklarer streiken

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam.

Foto: Nyhetsspiller

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam sier at politietterforskningen av Olsen ikke trenger å bety noe for hans politiske karriere.

– Hvis det kommer fram at han har gjort noe galt, er det alvorlig for partiet. Men hvis han kommer tilbake uten å ha fått kritikk fra partiet, vil han være styrket. Det sier alle Frp'erne jeg har snakket med i dag.

– Det er politietterforskningen som er spennende nå, legger Takvam til.

Populære leiligheter

Utbyggingsprosjektet var så populært at 53 leiligheter var solgt før annonseringen startet.

Et halvt år etter byggestart var 110 av 116 leiligheter solgt, samtidig som Olsen og Moldvær altså hadde sikret seg en avtale direkte med utbyggeren.

Ifølge Tønsbergs Blad skal Olsen også ha fått en garasjeplass
til en verdi av 220.000 kroner vederlagsfritt av utbyggeren.