Hopp til innhold

Døvblind blir fratatt sitt eneste verktøy: tolken

– Et tyveri, mener Harald Vik, men Arbeidsdepartementet er ikke enig.

Harald Vik kan hverken høre eller se. Nå vil Arbeidsdepartementet ta fra ham tolken.

Døvblinde Harald Vik forteller hvor avhengig han er av tolk.

69 år gamle Harald Vik har løpt 19 marathon i New York, han sykler på tandemsykkel, han går på ski og han løper i skog og mark.

Nå får han ikke lenger denne muligheten. Arbeidsdepartementet har nemlig strammet inn regelverket for hvordan tolketjenesten skal brukes.

Idrettsmannen

Harald Vik har deltatt på utallige idrettsarrangementer.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

– Jeg kan like gjerne dø, hvis de gjennomfører dette, sier Harald Vik til NRK.

Vik ble født døv og behersket tegnspråk allerede som liten gutt. Gradvis ble synet hans dårligere, og i 1985 forsvant synet helt. Siden den gang har han vært helt avhengig av tolk for å kunne kommunisere med folk.

Nye regler fra staten gjør at han ikke lenger får benytte tolk til fritidsaktiviteter. For Harald Vik betyr dette at han hans liv nå vil begrense seg til leiligheten på Konnerud i Drammen.

Han har siden 1980 bodd i leiligheten som ligger tilknyttet Eikholt, Nasjonalt Ressurssenter for døvblinde. Til tross for at Vik er både døv og blind, klarer han seg selv i leiligheten.

På ski

Tolk Torben Løkås og Harald Vik, som kommuniserer via taktilt tegnspråk, på Konnerud stadion, på vei ut på skitur.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

19 ganger New York maraton

Den døvblinde mannen har en merittliste innen ulike aktiviteter de aller fleste funksjonsfriske mennesker bare kan drømme om. 19 ganger har han deltatt i New York maraton. Like mange ganger har han syklet Trondheim–Oslo. I 1987 syklet han 3000 kilometer Oslo–Roma på 30 dager, hvor han fikk audiens hos Pave Johannes Paul II.

– Dette skulle vise seg å bli et stort vendepunkt i mitt liv. Jeg hadde med meg tegnspråktolk og ble overrasket da tolken sa at paven ønsket å hilse på meg personlig. Da jeg rakte ut hånden for å hilse, kunne jeg kjenne at han la noe i min hånd. Det var et gullkors. Jeg hadde ikke bare blitt velsignet av paven, men også mottatt gullkorset. Etter denne hendelsen gjorde jeg det til min livs oppgave å kjempe for funksjonshemmedes rett til deltakelse på alle arenaer, forteller Vik til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Trenger sin tolk

Harald Vik trenger sin tolk for å være med på fritidsaktiviteter. Nå vil staten si nei til dettel

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

– Hva skal du gjøre hvis du ikke lenger får tolk til å være med på ulike aktiviteter?

– Nei, hva skal jeg gjøre da. Da ønsker jeg egentlig bare å dø så fort som mulig. Det er helt forferdelig, men da har ikke jeg lyst til å fortsette å leve.

Lege anbefalte fysisk aktivitet

Årsaken til at Vik i 1985 bestemte seg for å begynne med fysisk aktivitet var at han som både døv og blind ble svært ensom. Det var hans lege som var bekymret for den psykiske tilstanden til Vik som oppfordret han til å begynne med deltagelse innen idrett.

– Min lege var bekymret fordi jeg var i dårlig forfatning og ensom.

– Jens Stoltenberg raner meg

I begynnelsen av mars dette året skulle Vik egentlig ha reist til Beitostølen hvor de har tilrettelagte treningsmuligheter. Her kan han både gå på ski, svømme, løpe og møte andre med samme funksjonshemninger.

– Når jeg kommer på Beitostølen, har jeg fast treningsprogram. Selv om jeg ikke jobber, er det viktig også for meg å komme bort, sier han.

For han er det viktig å holde seg aktiv fordi det er et viktig bidrag til en god helse.

–. Dersom jeg bare skal sitte hjemme kommer jeg til å bli syk og engstelig fort. Nå har jeg god helse og jeg er sjelden syk. Motivasjonen min for å drive med idrett er jo å holde meg frisk.

– Hvorfor tror du at staten nå ønsker å begrense bruken av tolker?

– Jeg vet ikke. Kanskje det er penger. Men jeg føler det som at jeg blir rana av Jens Stoltenberg. Det er rett og slett et tyveri som har skjedd.

Har endret regelverket

Statssekretær i Arbeidsdepartementet Cecilie Bjelland avviser at de har kuttet i tolketilbudet til de døvblinde. Hun sier at de har endret på regelverket for å kunne bruke ressursene annerledes.

– Vi har ikke kuttet ned på tolketjenesten, men vi har vært mer tydelige på grensen mellom aktivitet og kommunikasjon. Noen ganger trenger man ledsager, og i noen tilfeller trenger man en tolk, sier Bjelland.

Handler dette om økonomi?

– Nei, dette handler om å kunne gi god hjelp, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Møtte kongeparet

Harald Vik har møtt både avdøde Kong Olav og vårt nåværende kongepar Kong Harald og Dronning Sonja.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

Fikk Kongens fortjenestemedalje

Vik har vært i mer enn 50 land for å fortelle om døvblinde sine muligheter. Derfor mottok han våren 2006 Kongens fortjenestemedalje for hans innsats for funksjonshemmede.

– Som døvblind er jeg helt avhengig av å bruke tolk når jeg skal kommunisere med hørende. NAV har gjort dette mulig for meg siden 1985. Jeg har møtt statsledere og guvernører over hele verden. På spørsmål om hvordan jeg som døv og blind kan kommunisere så godt med omgivelsene, har jeg alltid pekt på den norske velferdsmodellen som fasit. Det er den som har realisert mine drømmer, sier Vik til NRK.