Hopp til innhold

Norge kan ikke legge kampflybase ved en by

Kravet om avstand til byer gjør at Bodø kan falle ut som basekandidat. Forsvarsminister Espen Barth Eide bekrefter at konvensjonen har betydning hvis Norge velger en énbaseløsning.

Vampire på besøk i Bodø

Bodø flystasjon ligger tett inntil Bodø by. Avstanden i luftlinje til Nordlandssykehuset er 1,5 km. Dette kan stride mot Genèvekonvensjonens krav om at militære anlegg skal ligge adskilt fra konsentrasjoner av sivile. Ifølge Statistisk Sentralbyrå hadde Bodø by 37.834 innbyggere 1. januar 2011.

Foto: Bill Iversen

Forsvarsminister Espen Barth Eide

Forsvarsminister Espen Barth Eide bekrefter at Genèvekonvensjonen har betydning hvis Norge velger en énbaseløsning.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Om Ørland skal bli jagerflybase eller ikke kan bli avgjort av Genèvekonvensjonen, som Norge har undertegnet. Den krever at militære stridsavdelinger ikke lokaliseres i eller nær tettbefolkede områder. Dette kan bety at Bodø ikke er aktuell som jagerflybase.

Den norske Helsingforskomitéen mener Genèvekonvensjonens bestemmelser er relevante for Norge i denne sammenhengen.

– Det å legge Norges hovedbase for flyvåpenet i et så tett befolket område som Bodø skurrer veldig mot bestemmelsen i tilleggsprotokollen til Genèvekonvensjonen, sier assisterende generalsekretær Gunnar Ekeløwe Slydal i Den Norske Helsingforskomitéen til NRK.

Les også: Frykter Bodø blir bombemål

Les også: Nordområdesatsingen kan spille inn på hvor kampflybasen skal ligge

Artikkelen fortsetter under bildet:

Ørland hovedflystasjon

Ørland hovedflystasjon er omgitt av åpne jordbruksområder. Avstanden fra Brekstad sentrum til Ørland hovedflystasjon er 3,0 kilometer. Nærmeste tettsted er Brekstad, som 1. januar i fjor hadde 1.940 innbyggere.

Foto: Luftforsvaret

Artikkel 58

I tilleggsprotokoll 1, artikkel 58 i Genèvekonvensjonen er det gjort helt klart at ingen nasjon kan legge en militær avdeling, en base eller andre militære installasjoner hverken i – eller i nærheten av tett befolkede områder.

Siden Norge har ratifisert denne konvensjonen, innebærer det også en forpliktelse, mener Slydal

– Dette er en rettslig forpliktelse. Norge har ratifisert denne tilleggsprotokollen. Store deler av protokollen er del av internasjonal sedvanerett.

Rom for skjønn

Slydal understreker at protokollen ikke er helt krystallklar.

– Statene har et visst rom for skjønnsmessige vurderinger, men det betyr ikke at dette kan overses.

Dette betyr ifølge Gunnar Ekeløwe Slydal at Norge er avhengig av å overholde alle bestemmelsene i Genèvekonvensjonen og de tilleggsprotokollene vi har ratifisert.

– Fordi Norge deltar i internasjonale militære konflikter er norske soldater avhengige av at andre overholder Genèvekonvensjonen. Dermed må vi selv være påpasselige med å overholde bestemmelsene. Vi kan ikke late som de ikke finnes.

Følger norsk utenrikspolitikk

Gunnar Ekeløwe Slydal viser til at Norge har vært en pådriver for å styrke håndhevelsen av Genèvekonvensjonen.

– Vi har arbeidet for å opprette internasjonale domstoler som har som mål å sikre at bestemmelsene blir fulgt.

– Vi må derfor sikre at vi ikke bryter bestemmelsene.

Påvirker basevalget

Gunnar Ekeløwe Slydal i Den Norske Helsingforskomitéen mener Norges forpliktelser påvirker hvor en fremtidig flybase skal ligge.

– Hvis man skal være på den sikre siden rettslig sett bør man velge en beliggenhet der dette hensynet ivaretas. Siden Norge har andre muligheter enn å legge en hovedflybase i en by så er dette noe man må tenke alvorlig på.

– Dette er en beslutning av veldig stor betydning for Norge i lang tid. Store midler er involvert, og dette berøres av internasjonal rett. Dette bør utredes.

Må bli vurdert

Selv om Helsingforskomitéen ikke ønsker å ta stilling til spørsmålet om plassering av Norges fremtidige jagerflybase ber de om at Genèvekonvensjonens bestemmelser blir tatt hensyn til og blir vurdert.

– I valget mellom Bodø og Ørland argumenterer vi for at dette er noe regjeringen må ta med i sin vurdering av hvilke lokaliteter som er egnet.

Barth Eide enig

Forsvarsminister Espen Barth Eide bekrefter at Genèvekonvensjonens bestemmelser er relevante i basevalget.

– Dette er faktisk en del av de vurderingene vi nå gjør.

– Genèvekonvensjonen pålegger oss, så langt det er mulig, å gjøre et skille mellom forsvarsanlegg og store konsentrasjoner av sivilbefolkning.

Bodø ikke ekskludert – ennå

Hittil i prosessen har Forsvarsdepartementet ikke konkludert med at Bodø er en stor konsentrasjon av sivile. Forsvarsminister sier dette kan endre seg dersom valget faller ned på en énbaseløsning.


– Så langt har vi ikke vurdert det slik at noen av kandidatene er utelukket. I forhold til spørsmålet om en eventuell énbase så er det en del av det utredningsarbeidet vi gjør.

– Det er en del av Forsvarsdepartementets forpliktelser å sørge for at vi alltid overholder Genèvekonvensjonens forpliktelser, både hjemme og ute. Det gjelder også i denne sammenhengen.