NRK Meny
Normal

Nordområdesatsingen kan spille inn på hvor kampflybasen skal ligge

Norges sikkerhetspolitiske utfordringer får betydning når det skal avgjøres hvor de nye norske kampflyene, F35 skal ha base.

F-35 kampfly

Bodø og Ørland kniver om kampflybasens holdested, men forsvarssjef Barth Eide tror ikke det nødvendigvis må bli en en enbaseløsning.

Foto: HO / Reuters

Forsvarssjefen vil legge ned Bodø som kampflybase og gjøre Ørlandet i Trøndelag til eneste kampflybase i Norge.

I Tromsø tirsdag sa forsvarsminister Espen Barth Eide at Norges satsing i nordområdene kommer til å spille en viktig rolle når avgjørelsen skal tas.

– Selvfølgelig vil nordområdedimensjonen og det forholdet av våre primære utfordringer som ligger mot nord. Ikke minst mot åpningen av Arktis må spille inn i vurderingen her, sier Barth Eide.

Mange forhold som må avveies

I sitt innlegge sa forsvarsministeren at Ørlandet er ok, men det kan ligge på feil sted i landet.

– Her er det sikkerthetspolitiske forhold, det er sikkerthetspolitiske forhold, det er operative forhold og det er økonomiske forhold som skal avveies mot hverandre. Dette er noe jeg tenker ganske mye på om dagen. Om natten også faktisk, sier Eide.

Nordområdesatsingen viktig

Barth Eide mener nordområdesatsingen spiller en viktig rolle for hvor kampflybasen skal ligge.

Espen Barth Eide

Forsvarssjef, Espen Barth Eide, bruker mye tid på å finne ut hvor den nye kampflybasen skal ligge.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

– Det er en av de tunge premissene, fordi at regjeringen har sagt siden 2005 og gjentatt 2009 at nordområdene er norges viktigste strategiske satsingsområde i årene som kommer og det tror jeg det har blitt veldig stor forståelse for at er riktig. Derfor må vi ha en evne til å operere på land, i luften og på sjøen i og ut fra nordområdene, sier han.

Men Barth Eide mener ikke at kampflybasen nødvendigvis må ligge enten i Bodø eller på Ørlandet.

Det trenger ikke å være et valg mellom forskjellige enbaseløsninger. Man kan se for seg andre kombinasjoner. Med det koster mer penger, og da må man se om forsvaret kan bevilge penger til dette, avslutter Barth Eide.