Hopp til innhold

Supersøte stevia godkjent av EU

Produsenter av steviaplanten jubler over at søtningsstoffet nå blir tillatt i Norge.

Steviaplanter

Stevia er opp mot 300 ganger så søtt som sukker.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Torbjørn Guddingsmo selger stevia-planter i sitt gartneri på Stiklestad i Nord-Trøndelag.

Han har ikke hatt lov til å markedsføre produktet, som lenge har vært lovlig i mange andre land, men nå blir det tillatt også i Norge.

– Dette synes jeg er veldig positivt. Jeg kunne ikke selge den som matplante tidligere. Jeg har bare solgt selve planten.

Torbjørn Guddingsmo

Det har vært begrenset salg av planten hittil, sier gartner, Torbjørn Guddingmo.

Foto: Privat

Ulovlig søtstoff

Uttrekket fra planten er fra 40 til 300 ganger søtere enn sukker, inneholder ingen kalorier og fører ikke til at blodsukkeret stiger.

Til nå har det vært ulovlig å bruke uttrekk fra planten som tilsetningsstoff i matvarer i Norge.

Det har heller ikke vært lov å selge sukkererstatninger basert på stevia i Norge.

I dag meldte imidlertid NTB at stoffet var blitt tillatt i EU. Sist fredag ble stevia godkjent av EUs «regjering», EU-kommisjonen i Brussel.

– Vi ser jo at søtningsstoffer som er godkjent i et land blir søkt godkjent i andre deler av verden, sier Kirsti Bjerkan, ernæringsfysiolog ved Oslo universitetssykehus.

Vil begynne å reklamere

Guddingmo selger planten for 59 kroner til kundene sine. De kjøpelystne har kommet til han fordi ryktet har spredd seg på folkemunne.

– Jeg har ikke skiltet at jeg selger plantene for å si det sånn, men til våren vil jeg nok begynne å reklamere for at jeg har det i gartneriet.

Nå som stevia er blitt tillatt i EU, tror han flere vil kaste seg på og produsere planten og søtningsstoffet.

På jordbæra og i vaffelrøra

Ifølge Guddingsmo er kundene hans veldig fornøyde.

– Flere bruker det regelmessig. En av kundene mine har fortalt at han bruker bladene i sitt hjemmebakte brød.

Han forteller også om kunder som blander bladene i vaffelrøra, strør over jordbæra eller legger et blad i teen sin.

– Det er også veldig fint å ha i drikkevannet, for å få en søt saftsmak.

En søt nyhet

– Det som er positivt med stevia er at det er naturlig, men det kan likevel være uheldig i store doser, sier Bjerkan.

Når man tørker planten får man en søtsmak som kan tilsettes drikke- og matvarer.

– Det er veldig søtt. Hvis du spiser bladet rent, får du en veldig sterk smak. Det blir litt for søtt, sier Guddingmo.

EU-godkjenningen betyr at stevia etter hvert blir godkjent i Norge, men det er usikkert når det skjer.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.