Hopp til innhold

«Sunt sukker» på vei

Fra neste år kan stevia bli tillatt i Norge. Ernæringsprofessor Kaare Norum er blant de som jubler.

Stevia-plantasje

Stevia har vært ulovlig å tilsette i mat i flere år. Nå ser det ut til at søtningsstoffet blir godkjent og får sitt eget E-nummer.

Foto: NORBERTO DUARTE / AFP

«Sunt sukker». Det høres for godt ut til å være sant, men slik omtales stevia-planten.

Uttrekket fra planten er fra 40 til 300 ganger søtere enn sukker, inneholder ingen kalorier og fører ikke til at blodsukkeret stiger.

Blir trolig tillatt

Problemet er bare at det er ulovlig å bruke uttrekk fra planten som tilsetningsstoff i matvarer i Norge. Det er heller ikke lov å selge sukkererstatninger basert på stevia i Norge i dag.

Likevel er det mange som har oppdaget det «sunne sukkeret».

Det er lett å bestille stevia-produkter på nett, og enkelte helsekostbutikker omgår reglene ved å selge stevia-pulver merket som dyrefor. Men snart kommer stevia inn i varmen.

– Stevia er på vei til å bli godkjent som tilsetningsstoff, sier seniorrådgiver i Mattilsynet Cecilie Svenning.

Får E-nummer

EU jobber nå med en ny liste over tilsetningsstoffer i mat. Stevia er foreslått som tilsetningsstoff nummer E960.

– Steviolglukosider, som er søtstoffet fra stevia-planten, er blant tilsetningsstoffene som er godkjent og som vil bli med på den nye lista over tilsetningsstoffer så snart den er vedtatt, sier Cecilie Svenning hos Mattilsynet i Norge.

Det eneste som gjenstår er at EU-parlamentet godkjenner den nye lista.

– Alt tyder på at det vil skje nå i høst, sier Svenning.

Anbefales av ernæringsekspert

Ernæringsprofessor Kaare Norum er blant dem som har tatt til orde for at stevia bør godkjennes og brukes istedet for sukker.

– Det er ingen grunn til at det ikke skal være lovlig, sier Norum.

Han bruker selv stevia til å søte te med, og mener planten og uttrekket fra planten kan være en god erstatning for sukker i mange tilfeller. Det er likevel for optimistisk å tro at stevia kan erstatte alt sukker, mener Norum.

– Det har jo også en litt mer bitter smak, sier ernæringsprofessoren.

I en test hos matforskningsinstituttet Nofima nylig kom stevia dårligst ut blant sukkererstatningene på smak.

Begrenset bruk

Selv om steviolglukosider blir godkjent som tilsetningsstoff, kommer det likevel til å legges noen begrensninger på bruken.

EU har vurdert at søtstoffet er trygt å bruke. Det er blant annet konkludert med at det ikke er kreftfremkallende eller bidrar til å svekke reproduksjonsevnen slik man tidligere har fryktet.

Som et «føre var»-prinsipp er det likevel satt en grense for hvor mye man bør få i seg om dagen. Den grensen er satt til 4 mg per kg kroppsvekt per dag.

For å sikre at folk ikke får i seg for mye er det laget en liste over hvilke produkter som kan bruke stevia og i hvor store mengder.

– Det vil blant annet bli godkjent som bordsøtningsmiddel, sier Svenning.

Det vil si at det blir lovlig å kjøpe stevia-baserte sukkererstatninger i pulverform som man kan bruke for eksempel i teen eller når man baker hjemme.

I tillegg er både syltetøy, sjokolade, tyggegummi og frokostblandinger på lista over produkter som kan inneholde stevia.

Brus med Stevia

Også brusprodusenter vil få lov til å bruke stevia, men ikke så mye de vil.

– I forslaget som nå ligger an til å bli vedtatt, får brusprodusenter bare lov til å erstatte 30 prosent av sukkeret med steviolglukosider, sier Svenning fra Mattilsynet.

Coca Cola er blant produsentene som bruker stevia i enkelte av sine light-brus i land som Japan og USA. Nylig lanserte de også en Fanta med stevia i Frankrike. Frankrike har fått midlertidig dispensasjon fra EU-forbudet mot stevia.

– Den Fantaen er en lavkalori-brus, men den er ikke sukkerfri. Den inneholder både sukker og stevia, sier kommunikasjonsdirektør Stein Rømmerud i Coca Cola Norge.

Om det er noen konkrete planer for brus med stevia i Norge vil han ikke ut med.

– På generelt grunnlag kan jeg si at vi synes det er spennende og interessant med et naturlig, kalorifritt søtningsstoff.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)