Hopp til innhold

Byggesøknader hoper seg opp

Lav bemanning på byggesakskontorene fører til brudd på svarfristen. Og frustrerte søkere bygger til slutt uten godkjenning.

Plan og bygningsetaten.
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Når det aldri kommer svar på byggesøknaden, er det enkelt å ta seg til rette. Flere kommuner sliter med å etterkomme frister på søknadene. Og de som bygger uten lov, blir neppe oppdaget.

Sommerhalvåret verst

Det er sommeren som er mest hektisk, både for de som vil bygge, men også for kommunenes byggesakskontorer. Søknadene hoper seg opp og svarfristen på tre uker blir ikke overholdt..

Pål Lagestad i Steinkjer registrerte sin byggesøknad 17.juni. Nå har det gått over to måneder og fremdeles venter han på svar.

Snekkerne venter

Lagestad har søkt om å få sette opp en vedbod mellom hus og garasjen. Naboene har godkjent vedbod-prosjektet. Nå mangler bare godkjenningen fra kommunen.

– Det er jo litt vanskelig dette her. Jeg har snekkere jeg skal forholde meg til, så nå hadde det vært greit å få en avklaring. Slik jeg har forstått det, er dette en ukomplisert sak. Naboene har godkjent og det er i henhold til regelverket, sier Lagestad.

Artikkelen fortsetter under bildet

planker

Noen velger å sette i gang uten godkjenning. Andre lar plankene ligge på vent.

Foto: Mari-Ann Albrektsen / NRK

Etter å ha vært i kontakt med kommunen gjentatte ganger, uten å bli noe klokere, har Lagestad tatt saken i egne hender.

– Kommune sa at dersom jeg gikk i gang, var det på eget ansvar. Da valgte jeg å sette igang. Når det tok så lang tid, følte jeg at jeg var nødt til det, forklarer Lagestad.

Hoper seg opp

Geir Gilde har ansvaret for byggesakene i Steinkjer kommune. Han finner frem Lagestads ubehandlede søknad.

– Han har søkt etter kategorien i loven som heter søknad uten ansvarsrett. Der er det en frist på tre uker til å behandle saken, fastslår Gilde.

Men Lagestad er langt fra den eneste som ikke har fått svar på sin forespørsel. Med fire saksbehandlere og rundt 600 byggesøknader i året, sliter Steinkjer kommune med å ikke havne på etterskudd.

– Vi har sikkert 200 saker som venter. Behandlingsfristen har nok gått ut på flere av dem, sier Gilde til NRK.

Lav bemanning

NRK har vært i kontakt med flere kommuner i Trøndelag, og det viser seg at eksempelet i Steinkjer ikke er unikt. Både Levanger, Verdal og Melhus sier de sliter med å etterkomme fristene, spesielt på sommerhalvåret. Lite bemanning er en av de viktigste årsakene.

Lagestad i Steinkjer håper at vedboden får stå i fred. Ifølge loven er det mulig å sette opp boden så lenge søknaden er i samsvar med forskriftene etter at den tre uker lange svarfristen er gått ut. Men konsekvensene dersom noe skulle vise seg å være galt, er han ikke helt sikker på.

– Dersom noe skulle vise seg å være galt, må jeg vel i verste fall rive. Nå er ikke dette akkurat bygging av hytte i strandsonen, så jeg tenker at det ikke vil skje noe uansett, sier Lagestad.

– Ikke kapasitet til ulovligheter

Om Lagestad har loven på sin side er fremdeles uklart, men ifølge Gilde har de også problemer med å følge opp de som tar seg til rette.

– Vi har lite kapasitet til å følge opp ulovligheter. I tillegg er det ulike typer ulovligheter. Noen gjør det i vanvare, andre bygger bevisst ulovlig. Vi slår hardt ned på bevisst ulovlig bygging, sier Gilde.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.