Hopp til innhold

Kommunen grep ikke inn

NRK avslørte nylig kritikkverdige forhold ved Adecco-drevne sykehjem. Klæbu kommune ble varslet for flere måneder siden, uten å gripe inn.

Kommunen visste om forholdene for ansatte ved sykehjemmet i flere måneder.
Foto: NRK

NRK avdekket i februar at vikarer i Adecco har jobbet 84 timer uten overtidsbetaling ved Ammerulunden sykehjem i Oslo. Etterpå er det avslørt brudd på arbeidsmiljøloven også ved Klæbu sykehjem.

Kommunen visste om arbeidsforhold

Men på rådhuset i Klæbu fikk de tips for flere måneder siden om at det kunne være kritikkverdige forhold for ansatte ved sykehjemmet.

For i fjor høst fikk kommunen klager og brev om arbeidsforholdene på Klæbu sykehjem fra Sykepleierforbundet, Fagforbundet og Delta. Men ingenting ble gjort fra kommunens side.

Klæbu sykehjem

En svensk vikar bodde ulovlig på dette lager-rommet på Klæbu sykehjem.

Foto: Jøte Toftaker, NRK

- Vi må være klar over at Adecco drev sykehjemmet i Klæbu og fire andre steder i Norge. Ingenting tydet da på at de hadde avvikende prakis, sier rådmann Olaf Løberg i Klæbu kommune.

Tar selvkritikk

- I ettertid ser vi at hvis vi burde snudd alle steiner, innrømmer rådmannen.

Det var i fjor sommer at Klæbu kommune bestemte seg for å overlate driften av sykehjemmet til det private selskapet Adecco, for å spare penger. Nå føler ordføreren føler seg lurt av Adecco Helses direktør.

- Hvordan arbeidsforholdene for ansatte har vært, vil rapportene fra Arbeidstilsynet og Helsetilsynet fortelle oss mer om, sier ordfører Jarl Martin Gundersen (Sp).

Grove brudd på loven

De siste ukene er det avdekket at vikarer har bodd ulovlig på lager- rom på Klæbu Sykehjem. Adecco-ledelsen har også innrømmet brudd på arbeidsmiljøloven, med blant annet doble vakter uten utbetaling av overtid.

Hilde Marit Hauge i Delta med beviset på at kommunen visste om forholdene på sykehjemmet.

Hilde Marit Hauge i Delta med brevet der de klager på arbeidsforhold for ansatte på sykehjemmet. Brevet ble sendt til kommunen allerede i fjor høst.

Foto: Bent Lindsetmo

To uker etter at NRK avslørte grove lovbrudd i det private selskapet Adecco Helse, slo Arbeidstilsynet til mot Incita AS, som driver flere helseinstitusjoner i Akershus.

Gransker vikarbyrå i helsesektoren

Arbeidstilsynet skal granske arbeidsforholdene til ansatte i vikarbyråer over hele landet. Myndighetene trapper dermed opp kontrollene som skal avdekke ulovlige arbeidsforhold i helsesektoren.

Bakgrunnen er avsløringene om ulovlig overtid og brudd på arbeidstidsbestemmelsene hos selskapet Adecco.