Hopp til innhold

NTE satser på småkraftverk

Nye vassdrag i Nord-Trøndelag kan bli bygget ut når NTE og Statskog nå går sammen i et nytt kraftselskap.

Småkraftverk
Foto: Eva Sleire / NRK

- Det lar seg ikke gjøre å realisere flere av de store vannkraftprosjektene i Nord-Trøndelag. Da er det naturlig for oss å se på småkraftverk, sier Kenneth Brandsås, energidirektør i NTE og nyvalgt styreleder i selskapet som har fått navnet Skogkraft AS.

Selskapet skal utvikle, eie og drive vannkraftverk. NTE er største aksjonær med 66 prosent, Statskog eier resten.

Brandsås sier at Skogkraft skal prioritere kraftverk fra en megawatt og oppover.

Flere aktuelle vassdrag

Det nye selskapet skal kartlegge mulige prosjekter blant annet på Statskogs grunn, en foreløpig oversikt viser at mellom fem og ti vassdrag kan være aktuelle.

Det første prosjektet er allerede under utvikling, i løpet av året skal Skogkraft sende inn konsesjonssøknad for Fiskløyselva i Lierne. Kommer kraftverket i drift kan det forsyne 850 husstander med strøm.

Elva renner ut av nasjonalparken i kommunen, men Brandsås er ikke redd for at Skogkrafts første prosjekt skal møte motstand.

- NTE legger vekt på samarbeid med grunneiere og kommune, og så langt har det ikke dukket opp ting vi mener skal stoppe prosjektet, sier Kenneth Brandsås i Skogkraft til NRK.

Vil utvikle fornybar energi

For Statskog er det naturlig å engasjere seg i utvikling og eierskap av vannkraft, skriver selskapet i en pressemelding.

– Vi skal utvikle fornybare energiressurser på Statskogs eiendommer. For å få til det søker vi samarbeid med andre grunneiere og kraftselskaper, sier energisjef Ivar Asbjørn Lervåg i Statskog.