Hopp til innhold

– UFO er linserefleks

– Prikken på bildene er neppe en UFO, mener fotografer. De forklarer den runde prikken som et velkjent, men høyst forklarlig fenomen når man fotograferer.

Lens flare i Hessdalen

Disse to bildene har en prikk til høyre for solnedgangen. - Helt vanlig refleks, sier fotografer.

NRK skrev før helga om entusiaster i Visit Hessdalen som ville vise fram det de mener er bevis på ekstraordinære lysfenomener i Hessdalen.

Reagerer på «bevisbilde»

I etterkant av den nettartikkelen har flere fotografer, både amatører og profesjonelle, kommet med tilbakemeldinger til NRK.

Felles for dem alle er at de reagerer på ett av bildene som blir brukt som «sannhetsbevis».

Det er et bilde av en solnedgang, og på bildet vises en rund, lys prikk. Fotografen hadde ikke sett denne prikken da han tok bildet. Han tok flere bilder med korte mellomrom, og da han så på bildene i ettertid, fant han prikken. Prikken hadde flytta seg merkbart mellom hvert bilde.

– Refleksjoner fra sola

– Dette er en helt alminnelig linserefleks, skriver en av NRKs lesere.

– Med et så sterkt lyspunkt (sola, journ.anm) på ene siden så blir det refleks på den andre siden, et helt alminnelig optisk fenomen. Og flytter man litt på kamera så flytter selvsagt refleksen seg.

Det er mange lesere som kommer til samme slutning.

– Dette ligner på refleksjoner fra sola i linsa eller linsene som står bak, såkalt «lens flare», skriver en annen.

– Sola er på et annet sted i bilde 2, og den lyse flekken er på et sted som henspeiler den nye posisjonen til sola. Når jeg zoomer inn på flekken ser det faktisk ut som det er selve sola som er avbildet. Flekken er helt rund, og den er litt svakere ved bunnen av sirkelen, fordi sola er på veg ned bak fjellet, skriver han.

– Kan ikke brukes som bevis

Jørgen Leangen er grafiker hos tv-programmet Schrødingers Katt i NRK, og han tar selv mye bilder.

– Jeg tenkte med en gang at dette er «lens flare». Da jeg fikk se begge bildene, ble jeg enda mer sikker. Rett ved prikken kan man se regnbuestriper, dette er et typisk tegn på såkalt «lens flare», sier han.

– Disse bildene kan ikke brukes som bevis på ekstraordinære lys i Hessdalen, fastslår Leangen.

Forventa kritikk

Jan Moen i Visit Hessdalen forventa kritikk av bildene, og legger seg flat.

– Det er vanskelig for oss å avfeie bilder som folk kommer med. Vi har diskutert det. Det er derfor fint å få tilbakemeldinger, sier han.

– Vi valgte å legge fram disse bildene blant flere andre, for det er mange som mener det har vært mye lys i Hessdalen i påska, sier han.

– Ikke alle lysene lar seg enkelt forklare med at de er reflekser, stjerner eller fly, mener Moen.