Hopp til innhold

Fana kan slå Brann for tredje gang

Bydelslaget slo Brann i cupen både i 1989 og 1992. Slik skal de gjenta bedriften.

Video Da Fana slo ut Brann

NM 25.06.1992: FANA - BRANN 1-0 (1-0)

Fana Stadion

Tilskuere: 2000

Mål:

1-0 Tom Leiknes (44.)

Gult kort:

Joachim Bjørklund, Brann

Fana 
(3-5-2)
:

Olsen - Brandthun, Leiknes, Jacobsen - Høisæther (Sandstø fra 76.), Brudvik, Moldestad, Fluge Nilsen, Steffensen - Jensen (Sjursen fra 89.), Steen

Brann
(4-4-2):

Olsen- Kolseth, O.E. Stavrum, Bjørklund, Wassberg (Håberg fra 65.) - Holter, Nybø, Ahlsen, Mjøs (Hadler-Olsen fra 57.) - Morley, Soltvedt

Ekstraordinært styremøte på grunn av elendige resultater. Murring blant fansen og Brann-veteranene. Diskusjon om trenerens fremtid.

Hørt det før?

«Jokke» ble syndebukk

Året er 1992, og Brann skal reise kjerringa i cupen etter to strake tap i serien og en ellers meget skuffende vårsesong. Motstander i tredje runde er Fana. Brann stiller på Fana Stadion med sine nest styggeste bortedrakter noensinne, samt spillere som Trond Egil Soltvedt, Thor André Olsen, Per Egil Ahlsen og EM-profilen Joachim Björklund.

Nettopp den svenske trenersønnen blir syndebukken, da han skubber Fana-spiss Kjell Sture Jensen rett i gresset innenfor 16-meteren like før pause. Jensen tar selv straffen og blåser den i stolpen til venstre for Thor André Olsen, men Tom Leiknes kliner returen kontant i mål.

Erik Mjelde og Kim Ojo feirer scoring

MER JUBEL?: Erik Mjelde og Kim Ojo feirer tre poeng mot Vålerenga borte.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Flere mål blir det ikke, noe som ifølge Bergens Tidendes Vegard Jansen Hagen skyldes «Jensens håpløse ineffektivitet og Joachim Bjørklunds forrykende tempo». Avisen slår samtidig fast at blåkledde Brann spilte «arrogant, uinteressert og fantasiløst», selv om både Per Hilmar Nybø og Sten Glenn Håberg traff treverket.

- Vi vant fortjent, jeg har slett ikke dårlig samvittighet, sa Fana-trener Arne Møller, selv tidligere Brann-stjerne, til VG etter kampen. Møller ble senere sportslig leder i Brann. På Fana-laget spilte også nåværende styreleder i Brann, Lars Moldestad og tidligere styreleder Hans Brandthun.

- Større prestasjon i 1989

- Fana må ha tro på at de kan klare det, ha det gøy og gå ut på banen for å spille fotball. Man kan ikke forsvare seg til seier, mener målscoreren fra den gang, Tom Leiknes.

- Hva husker du fra seieren i 1992?

- At det var gøy, hehe. Vi lå høyt oppe i førstedivisjon og hadde god tro på at det var mulig. Jeg husker godt at Brann-spillerne var deppa etterpå, sier Leiknes.

Tannlegen scoret også for Fana da laget slo Brann 3-1 i cupen i 1989.

- Det var en mye større overraskelse at vi slo dem i 1989, da lå vi i tredje divisjon, tilsvarende dagens andredivisjon, sier han.

Leiknes gikk året etter til Fyllingen, hvor han spilte i to sesonger.

- Viktig å unngå overtenning

Nåværende Fana-trener Rune Vindheim var selv Brann-spiller og satt på benken sist Brann tapte for de rød- og hvitstripede. Han vil ikke legge for mye vekt på cupseirene i 1989 og 1992, og sier de knapt har vært nevnt for spillerne de siste dagene.

- Det er snart 20 år siden, og vi går ikke inn for å kopiere verken det ene eller det andre resultatet. Vi skal gjøre vårt beste for at Brann skal få det tøft i morgen, men forbereder oss som til en helt vanlig kamp. Skal vi prestere bra, er det viktig at spillerne ikke får overtenning fordi motstanderen heter Brann, sier Vindheim til NRK.no.

Men at det er mulig å slå Rodolph Austin & co, viste Fyllingen i fjor. De gule og blå senket Brann på Varden , noe som umiddelbart førte til at trener Steinar Nilsen ble arbeidsledig.

Rune Skarsfjord og Steinar Nilsen (2009)

CUPEN KOSTET JOBBEN: Steinar Nilsen (t.h.) måtte gå etter tapet for Fyllingen i cupen. Nåværende trener Skarsfjord til venstre.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Selvsikkert Brann-lag

I år er situasjonen en litt annen. Trener Rune Skarsfjord har ledet laget til en overraskende bra sesongstart, den tynne stallen tatt i betraktning. Brann tok i starten tre poeng både mot Rosenborg og Lillestrøm, og kommer til Nesttun idrettspark stappfulle av selvtillit etter 2-0-seier borte mot Vålerenga .

- Vi forbereder oss maksimalt og tenker foreløpig ikke på neste kamp i eliteserien. Det er kun cupen som betyr noe akkurat nå. Vi har også sett Fana i forkant av oppgjøret og vet hva som venter oss, sier Rune Skarsfjord til Brann.no.

Heller ikke Tom Leiknes har tro på at cupbomben smeller i Bergen.

- Fana kan vinne. Men jeg er realist og tror Brann stikker av med seieren, sier Leiknes til NRK.no.

- Må prestere maksimalt

Vindheim erkjenner at oppgaven blir vanskelig.

- Vi er avhengige av å prestere maksimalt, samtidig som at Brann ikke helt har dagen. Men hvis det ikke går vår vei, håper jeg Brann går til cupfinalen. Det hadde vært stort for Bergen, sier Fana-treneren.

- Hva tror du skjer om Fana vinner i morgen?

- Jeg får ikke håpe det skjer noe dramatisk. Det vil selvsagt være mye verre for Brann å tape, men jeg håper trenerteamet får ro og arbeidsfred til å bygge opp det de er i gang med. Det ville være helt feil om et resultat mot oss skulle få noen store konsekvenser, mener Vindheim.