Hopp til innhold

EM-storkamper glipper for Bergen

NFF slår fast at Bergen ikke får kamper som trenger plass til 40.000 tilskuere. Nå kjemper Bergen med tre andre byer om de minst gjeve EM-kampene.

Brann Stadion i Bergen

FOR LITEN: Brann Stadion har plass til 17.000 tilskuere. I EM trenger Bergen plass til nesten dobbelt så mange.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Mandag sendte Bergen kommune sin søknad om å bli EM-by. NFF skal vurdere søknadene og høre representanter for byene 1. juli, før en avgjørelse blir tatt 9. juni.

Bergen, Trondheim, Stavanger og Bodø kjemper om to ledige plasser som EM-by i den svensk-norske EM-pakken for mesterskapet i 2016.

I søknaden skal Norge stille med fire stadionanlegg: Ett anlegg med 50.000 sitteplasser, ett med 40.000 og to med 30.000. Begge de to største anleggene tildeles Østlandet.

Brann Stadion for liten

- Oslo er i en særstilling, for der skal vi ha et nytt nasjonalanlegg til 50.000 tilskuere. Lillestrøm får et nytt stadionanlegg med midlertidig plass til 40.000, som kan skaleres ned etter mesterskapet, sier informasjonssjef i Norges Fotballforbund (NFF), Roger Solheim, til nrkhordaland.no.

LES OGSÅ: - Små sjanser uten gigantstadion

Dermed er det de to 30.000-anleggene de fire siste byene kjemper om. Og dermed også de minst attraktive kampene i mesterskapet, i alle fall rent publikumsmessig.

I Bergen er det kun Brann Stadion som kommer i nærheten av kravene. Men med sine 17.000 sitteplasser, blir den tradisjonsrike arenaen altfor liten. Dermed må det bygges nytt.

- Må være realistisk

Dokkeskjærskaien i Bergen sentrum er blitt nevnt som et alternativ, det samme er Flesland. Men byrådsleder Monica Mæland (H) vil ikke uttale seg om hvor en EM-stadion bør ligge.

- En ny stadion må være realistisk i forhold til vårt innbyggertall, er alt byrådslederen vil si om den bergenske søknaden.

LES OGSÅ: Idretten skeptisk til EM

Heller ikke NFF vil si for mye om hvilket alternativ som er det foretrukne hos de høye herrer på Ullevaal. Men Solheim understreker at det er lagt enkelte ufravikelige krav.

- Plassering må Bergen selv finne ut av. Det aller viktigste er at infrastrukturen er på plass, slik at det er lett for folk å komme seg til og fra, sier informasjonssjefen.

- Alle byene stiller likt

- Er det mulig å komme utenom Bergen i en EM-søknad?

- Alle de fire byene stiller likt i kampen om de to siste plassene. Vi merker at det er et stort engasjement i disse byene, og det er et press vi tar imot med stor glede, sier Roger Solheim.