Hopp til innhold

Vil spare strøm for å slippe master

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Organisasjonen Bevar Hardanger mener det er unødvendig med ny kraftlinje for å sikre strømforsyningen i Bergen. I stedet tar de til orde for omfattende strømsparing.

Fredag la Bevar Hardanger frem en rapport som skal vise hvordan en utbygging i Hardanger kan unngås. Tirsdag i neste uke kommer de fire utredningene om sjøkabelalternativet gjennom vestlandslandskapet.

– Leveringssikkerheten kan løses med tiltak på både produksjonssiden og forbrukssiden, mener Bevar Hardanger.
Organisasjonen stiller nå spørsmål ved beregningen Statnett har basert seg på i saken.

Bevar Hardanger aksjonerer

Bevar Hardanger har tidligere demonstrert mot mastebygging.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

Kraftlinjen blir mindre lønnsom


– Vi mener denne har mangler. Blant annet er det ikke tatt hensyn til strømtap i de lokale nettene som følge av at mer kraft skal overføres til bergensområdet. Men selv uten dette regnestykket, er en kraftlinje mindre lønnsomt enn for eksempel energieffektivisering, sier styreleder Klaus Rasmussen i Bevar Hardanger.

Han viser blant annet til en rapport utarbeidet av Bellona og Siemens som viser at energieffektivisering i kommuner, bedrifter og hos private kan gi et kutt på 29 prosent i strømforbruket.
– Vi snakker ikke om rasjonering, men om små grep som å skru av varmekablene noen timer, sier Rasmussen.

Tror forbruket kan reduseres til ny ledning åpnes

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken foreslår at regjeringen bruker den milliarden det vil koste med nytt luftstrekk og avbøtende tiltak i kommunene, til å kjøre en bred Enøk-offensiv.

– Det ville jo være ganske meningsløst om en slik innsats hadde vist seg å gi den nødvendige innsparingseffekten, og dermed dempet presset på eksisterende nett, allerede i 2012, det samme året som den nye ledningen skal kobles inn, sier Haltbrekken.


Statnett fastholder behovet for ny strømledning


Organisasjonen Bevar Hardanger mener at smarte strømmålere og en Enøk-offensiv kan erstatte den planlagte kraftlinjen i Hardanger. I tolvte time legger Bevar Hardanger, Den Norske Turistforening, Naturvernforbundet og Friluftslivets fellesorganisasjon fram en rapport om den tredje vei, alternativet som skal gjøre både sjøkabel og luftstrekk overflødig.

Samtidig slipper Statnett et notat som fastholder at det trengs en ny ledning i Bergensområdet. I den siste gjennomgangen fra Statnett heter det at den forventede effekten av det svensk-norske sertifikatmarkedet er tatt med i regnestykket.

Strømforsyningen til Bergensområdet er sårbar. Det er økt
risiko for energiknapphet, og fare for flere timer med utkobling
for husholdningene hvis dagens vekst fortsetter uten forsterking
av nettet, heter det i notatet.

Statnett har i tillegg søkt om konsesjon for en traseendring, som er et resultat av et møte mellom Granvin kommune, NVE og Olje- og energidepartementet i november, opplyser prosjektleder Steinar Bygdås i Statnett.

Dersom regjeringen går inn for sjøkabel, faller denne delen av luftstrekket bort.

Vil kontrollere forbruk

Audun Klyve Gulbrandsen

Audun Klyve Gulbrandsen vil bevare Hardanger ved å justere forbruk i forhold til nettbelastning.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix


– Vi snakker ikke om den tradisjonelle sparingen som går på å slå av sine egne apparater. Her er det først og fremst snakk om et system som legger vekt på god utnyttelse av dagens elektrisitetsnett, daglig leder i Bevar Hardanger, Audun Klyve Gulbrandsen.

Han forklarer at målet er å kunne justere forbruket i forhold til nettbelastningen.

– Det vil for eksempel være snakk om å utsette tidspunktet for oppkobling av varmtvannstanken eller at en utsetter vask av klær til kvelden, som er vanlig i andre steder i verden.

Dette er ting som ligger i fremtidsplanene, men utelukkes fra Men både NVE, Statnett og departementet har latt vera å utgreie dette, sier Klyve Gulbrandsen.

– Ikke naivt


Klyve Gulbrandsen sier at Bevar Hardanger både forlanger og forventer at denne rapporten skal være en del av den videre prosessen fordi at det egentlige spørsmålet er om det er behov for linjen eller ikke.

Er det ikke litt naivt å tro at minsket forbruk kan gjøre utslaget?

– Nei, det er det ikke. I første omgang handler ikke dette om redusert forbruk. Det er mer en konsekvens av den bevisstgjørelsen fører til. Vi har til orde for en utjevning av effekttoppene, som er det store spørsmålet når det gjelder bergensområdet, sier han til NRK.no.

Se traseen fra luften:

Video Hardanger-linje sett fra helikopter

Er du villig til å spare strøm for å slippe master i Hardanger?