Hopp til innhold

Vil tillate jakt med pil og bue

Direktoratet for naturforvaltning vil tillate et prøveprosjekt over tre år med jakt med pil og bue.

Video Regjeringen vurderer å tillate buejakt
Foto: Nyhetsspiller

Erfaringen fra Danmark viser at det er like mye skadeskyting med rifle som ved buejakt.

Direktoratet for naturforvaltning sier nå ja til et prøveprosjekt over tre år med pil og bue. Slik jakt har vært tillatt i Danmark siden 1998, i Finland og på Åland.

Flere organisasjoner som representerer jegere og grunneiere, har søkt om å få starte et slik prøveprosjekt. Det er lov i Danmark, Finland og på Åland. Nå er det opp til Miljøverndepartementet om prøveprosjektet blir gjennomført i Norge.

Det vil trolig ta et par år før prosjektet settes i gang, skriver Norges Jeger og Fiskerforbund på sine nettsider.

Skepsis

Det er nå snart et år siden Norges Buejegerforbund søkte Direktoratet for naturforvaltning om en prøveordning for jakt på rype og elg med pil og bue .

Rådyr skadet av pil
Foto: NRK

Selv om de nå søker om å gjennomføre et prøveprosjekt, legger ikke seksjonssjef i DN, Roar Skuterud, skjul på at det er skepsis til denne jaktformen.

– Høringen viste at mange er skeptiske til buejakt, men de fleste godtar likevel en prøveordning for å skaffe mer kunnskap om denne jaktformen, sier Skuterud.

NOAH for dyrs rettigheter reagerer sterkt på forslaget og mener buejakt minner om steinalderen.

Avgrenses

Flere av nabolandene våre har gjort liknende forsøk, og har i ettertid åpnet for buejakt som en fast ordning.

Det er flere forhold som må avklares før prøveprosjektet settes i gang. Det må blant annet vurderes om prøveordningen skal avgrenses geografisk, og om den skal gjelde for utvalgte arter og for et avgrenset antatt jegere.

Viltloven må også endres fordi jakt med pil og bue nå er ulovlig. Et forslag til hvordan prøveordningen skal praktiseres, må også ut på høring før ordningen settes i gang. Så det vil ta litt tid før et forsøk eventuelt kommer i gang, anslagsvis et par år.

– Skuffende

Direktoratet skriver om skadeskyting:

Erfaringene fra Danmark viser at det er like mye skadeskyting med rifle som ved buejakt.