Hopp til innhold

Innhøstingsstopp i 14 dager

– Det har nå kommet så mye regn at mye av avlingene ikke blir høstet inn i det hele tatt. Det sier leder i Hedmark Bondelag, Einar Myki.

Åkrene drukner. Her Raa i Stange.

Åkrene drukner i vann. Dette bildet er fra Raa i Stange.

Foto: Margrete Nøkleby

– Både gras, korn, poteter og grønnsaker blir ødelagt. Bøndene kommer ikke ut på jordene, og det er ikke mulig å høste inn noe på 14 dager. Mye av avlingene blir antagelig aldri høstet inn, sier Myki.

Myki bor i Løten. Hjemme målte han 74 mm nedbør fra natt til søndag til mandag formiddag.

– Men jeg er ikke den som har det verst, sier han.

Fjerde bløte høst

– Det har kommet så mye vann nå at åkeren og ikke minst jorda trenger en kraftig opptørk for at vi i det hele tatt skal komme utpå med skurtresker og andre maskiner.

Einar Myki

Leder av Hedmark Bondelag Einar Myki: - Mye av avlingene blir rett og slett ikke høstet.

Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

– Hvordan er det å være bonde nå?

– Frustrerende. Dette er den fjerde bløte høsten på rad. I fjor ble vi reddet av en god september, men i år har vi hatt en veldig bløt august og sommer. Når det er små muligheter for at vi får gjort noe de neste 14 dagene, er vi bekymret. Åkrene står under vann mange steder, og det er rimelig stor sjanse for at det er avlinger som ikke blir høstet i det hele tatt. Uansett er kvaliteten forringet.

Taper hundretusener

– Hvilke konsekvenser får dette for bøndene? Hvor store tap snakker vi om?

– Hele årets inntekt ligger i avlingene. Vi har store kostnader under vekstssesongen. For mange blir det tap i hundretusenkronersklassen. Vi har erstatningsordninger som dekker store tap, men de slår først inn når avlingstapet er minst 30 prosent av snittet de fem siste åra. Uansett dekker ikke erstatning de kostnadene du har hatt, men et sikkerhetsnett er det, gudskjelov.

Åkrene står under vann mange steder, og det er rimelig stor sjanse for at det er avlinger som ikke blir høstet i det hele tatt.

Haavard Elstrand i landbruksavdelingen hos Fylkesmannen i Hedmark sier det foreløpig ikke har kommet noen søknader om erstatning. Men kommunene har allerede fått meldinger om avlingskader.

– Det er litt tidlig, men ingen bønder trenger å bekymre seg. Alle får det de har krav på.

Bondens drømmevær

– Hvordan vil en merke en avlingssvikt?

– I matmelet blir det mye importvare. Det er knapt noe norsk hvete og rug som kan brukes til mat. Jeg vet ikke hvordan kundene vil merke dette på prisen, men det svekker klart vår selvforsyningsgrad.

– Et kraftig væromslag med opphold, sol og helst litt vind. (Einar Myki om bøndenes drømmeværmelding akkurat nå)

– Det er vel unødvendig å spørre deg hva slag vær du ønsker framover?

– Et skikkelig væromslag med opphold, sol og helst litt vind.

Se her om Einar Myki får drømmeværet sitt oppfylt

Bøndenes drømmevær. Bildet er fra Helgøya med Stange i bakgrunnen.

Dette er bøndenes drømmevær.

Flere saker fra Innlandet