Hopp til innhold

Tar barna med på jobb på grunn av streiken

Mange rammes nå av kommunestreiken, og når barna ikke får være i barnehagen eller SFO må alternative løsninger settes i verk.

Tone Stangnes Gjerstad

Mina Eline Gjerstad synes det er godt med et par ekstra dager med fri fra barnehagen.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

På arbeidsplassen til Tone Stangnes Gjerstad er det hektisk aktivitet. Barnehagen der de to yngste går, er stengt på grunn av streiken, og den eldste har ikke noe SFO-tilbud.

– Jeg vet hva streik er. Det betyr at barnehagen er stengt, sier Tuva Gjerstad.

Kontoret er fylt opp av leker, slik at mamma skal få jobbet litt, mens tre barn bruker arkivet som stall for lekeponniene sine.

– Dere hjelper ikke mamma med regnskapet da?

Med barne på jobb

Mina Eline Gjerstad sitter på fanget til mamma, mens Tuva Gjerstad og Sofie Hov Jensen leker på gulvet.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Nei, vi leker, sier jentene fra gulvet.

– Jeg får jo ikke jobbet like effektivt som vanlig, men man må jo bare tilpasse dagen slik at det passer inn, sier Stangnes Gjerstad.

– Virker som de synes det er greit

I Ajer barnehage er kapasiteten halvert under streiken. Uorganiserte assistenter er på jobb og holde hjulene så smått i gang.

– Jeg har ikke noe imot å jobbe litt ekstra nå under streiken. Hvorfor skal noen tjene mer enn andre de har samme yrke, sier Chatrine Iversen.

Hun er en av de som fortsatt tar i mot barna i Ajer barnehage, og forteller at hun kun har fått positive tilbakemeldinger fra foreldre.

– Det virker som om de fleste forstår hvorfor det streikes, og synes det er greit, sier hun.

Får pengene tilbake

Grunnskolesjefen i Hamar, Anne Grete Melby, lover nå at foreldre skal få igjen penger for de dagene barnehagen og SFO holder stengt på grunn av streiken.

Men det er forskjellig praksis i forskjellige kommuner, og for eksempel i nabokommunen Ringsaker er det usikkert hva utfallet blir. Nå er det også fare for at skolene kan bli stengt.

– Vi vurderer sitasjonen fra dag til dag, men hvis regnværet fortsetter kan det bli kritisk og da må vi begynne å stenge skoler, sier Melby.

Flere saker fra Innlandet