Hopp til innhold

Store verdier går tapt

Halvparten av de fredede bygningene i Hedmark er storgårder. Likevel vil fylkesantikvar Tore Lahn frede mange flere.

Det er over hundre tusen bygninger eldre enn hundre år i Hedmark og Oppland. Rundt 800 bygninger er fredet.

Store verdier går tapt

I Oppland er det først og fremst gamle hus fra Gudbrandsdalen som er fredet. Av de 263 fredede bygningene i Hedmark er halvparten fra storgårder.

Fylkesantikvar Tore Lahn ville gjerne frede flere storgårder.

– Det er brukt veldig mye unik kunst på disse gårdene. Veldig mange av de dyktigste dekoratørene har vært på ferde, derfor er det store verdier på mange av disse stedene, sier Lahn.

NRK Hedmark og Oppland har tidligere fortalt at mugg, sopp og råte truer mange av de største praktgårdene, blant annet Sælid gård på Ridabu i Hamar. Her ramler den gamle tapeten av veggene og 250 år gamle møbler mugner.

(Se TV-reportasje om Sælid gård på Ridabu i Hamar.)

Video Gamle storgårder forfaller

Familien som eier gården har hverken økonomi eller kunnskap til å restaurere forfallet. Eier Astrid Hermansen sier det koster 120 000 kroner bare å bytte ut to vinduer i huset, dette er penger familien ikke har.

Trenger mange millioner

Lista over bevaringsverdige kulturminner i fylkene våre er lang og inneholder alt fra storgårder til småbruk, smier, staller og industribygg. Fylkesantikvaren tør ikke å regne på hva han kunne trenge av penger for å vedlikeholde lista.

– Vi kunne sikkert klart å bruke opp 40-50 millioner kroner i året. Vi kan ikke finansiere alt som er verneverdig med offentlige midler. Så det vi prøver på er at de offentlige midlene skal være med å utløse private midler, sier Lahn.

Stadig flere vil redde noe. I Oppland har nå tre regioner en egen bygningsvernrådgiver. Og Dag Lindbråten på Lands Museum opplever en positiv trend.

– Det har blitt bygd opp en holdningsordning, føler jeg. Det er ikke helt svart-hvitt, men folk som er interesserte tar tak og ser potensiale og muligheter til ny bruk av gammel bygninsmasse som er på gårdene, sier Lindbråten.

Flere saker fra Innlandet