Hopp til innhold

Skuffet over flyvalget

Industrien i Innlandet taper miliardkontrakter på at regjeringen har valgt det amerikanske jagerflyet Joint Strike Fighter framfor det svenske Jas Gripen. - Et trist valg, mener regiondirektøren i NHO.

Joint Strike Fighter F-35
Foto: Liz Kaszynski

Skuffet

Industrien i Hedmark og Oppland ville ha fått flere milliardkontrakter hvis Norge hadde kjøpt det svenske jagerflyet Jas Gripen, men har ikke utviklingsavtaler med det amerikanske Joint Strike Fighter. Bare Totalgruppen på Raufoss har eksempler på at tap av kontrakter til mange hundre millioner kroner.

- Jeg er skuffet, men vi vil gjøre det beste ut av situasjonen, sier styreleder i Totalgruppen på Raufoss, Gunnar Berg.

- Trist valg

Næringslivets hovedorganisasjon i Hedmark og Oppland er skuffet over at regjeringa vil kjøpe amerikanske jagerfly til Forsvaret.

Svenskene lovte i går oppdrag i milliardklassen for næringslivet i innlandet om Norge kjøpte svenske fly.

- Trist at regjeringa da velger amerikansk, synes regiondirektør Christl Kvam i NHO. Hun er spent på om den amerikanske leverandøren tilbyr like gode gjenkjøpsavtaler.

- Best med SAAB

- Avgjørelsen kom veldig brått på. Vi ville ha kommet mye bedre ut med et industrisamarbeid med SAAB, men vi må gjøre det beste ut av. Jeg synes det var bra gehalt i det SAAB presenterte i går. De var helt klart interessert i å oppfylle gjenkjøpsavtalen, sier Gunnar Berg i Totalgruppen på Raufoss.

Tapte prosjekter

- Er slaget tapt?

- Det er vanskelig å si. Politikk er politikk, og det er det som vil avgjøre dette til slutt. Jeg tror vel ikke slaget er tapt, men det er tydelig at det er flertall i regjeringen for F-35. Da må vi forholde oss til det.

- Prøver dere å påvirke det?

- Det vil vi, og prøve å få fram viktigheten av at Jas Gripen blir valgt, sier Berg som er redd mange prosjekter og store kontrakter kan gå tapt. Han er likevel ikke bekymret for arbeidsplassene.

Framtidas kampfly

Regjeringen går inn for at dagens F-16 erstattes med amerikanske F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF). Ifølge regjeringen er JSF den eneste av de to kampflykandidatene som tilfredsstiller kravene til operativ evne som regjeringen har satt til Norges fremtidige kampfly.

Bedre enn Gripen

JSF oppfyller alle kravene i de fire trusselbildene, mens Gripen NG oppfyller kun kravene i det internasjonale trusselbildet. JSF vurderes til å være bedre enn Gripen NG innenfor alle kampflyets hovedoppgaver informasjonsinnhenting og overvåking, samt bekjempelse av mål i luften, på bakken og på havoverflaten, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap). (©NTB)

Flere saker fra Innlandet