Fiskebåter utenfor Vesterålen - Bildet viser seismikkfartøyet 'Geo Pacific' og fiskebåtene som kom nærmere hverandre i området utenfor Vesterålen. - Foto: Stein Inge Pedersen / NRK

Bildet viser seismikkfartøyet 'Geo Pacific' og fiskebåtene som kom nærmere hverandre i området utenfor Vesterålen.

Foto: Stein Inge Pedersen / NRK

Seismikkavtaler for 170 millioner kroner

Oljedirektoratet har inngått kontrakter i millionklassen med to selskap som skal hente inn seismikk i Barentshavet.

Det er Oljedirektoratet som har inngått en kontrakter med selskapene GEO-Services (PGS) og Dolphin geophysical. Kontraktene skal ha en verdi på 170 millioner kroner.

Ifølge Oljedirektoratet så skal fartøyene M/V Nordic Explorer (PGS) og M/V Artemis Atlantic (Dolphin Geophysical) samle inn seismiske data ved Jan Mayen og i sørøstlig del av Barentshavet. I tillegg skal det samles inn seismikk i områdene Nordland IV og V.

– Oljedirektoratet samler inn seismiske data på oppdrag fra Olje- og energidepartementet. Midlene til innsamlingen er bevilget over statsbudsjettet for 2012, sier Lars Jensen, prosjektleder i Oljedirektoratet, i en pressemelding.

Innsamlingen skal foregå fra tidligst begynnelsen av mai til slutten av august.

Fiskeridirektoratet uenig med Oljedirektoratet om seismikk

Nyland 2 - Oljedirektør Bente Nyland forklarte at seismikkbildet kun var en liten smakebit av den bearbeidede seismikkdataen som var samlet inn i det nye området i Barentshavet i år. - Foto: Oljedirektoratet/Berit Roald/SCANPIX /

Oljedirektør Bente Nyland forklarte at seismikkbildet kun var en liten smakebit av den bearbeidede seismikkdataen som var samlet inn i det nye området i Barentshavet i år.

Foto: Oljedirektoratet/Berit Roald/SCANPIX

I forrige uke ble det kjent at Oljedirektoratet og Fiskeridirektoratet krangler åpent om skyting med seismikk er skadelig for fiske eller ikke.

De er enige om en ting – og det er at de er uenige om seismikk har noen effekt på fisk og fiske.

Fiskeridirektoratet sier i en høringsuttalelse til oljeselskapet OMV som nettopp nå driver seismiske borestedsundersøkelser på Nordkappbanken i Barentshavet at de må ta hensyn til en skremmeavstand på 4–5 nautiske mil fra fiskefartøyene.

Oljedirektoratet skriver i tillatelsen til OMV at de tar avstand fra ønsket om skremmeavstand.

– Oljenæringa vinner

Tre fiskebåter hindret seismikkskipet "Polshkov" å drive oljeleting i havområdet utenfor Vesterålen - Tre fiskebåter hindret seismikkskipet 'Polshkov' å drive oljeleting i havområdet utenfor Vesterålen - Foto: Scanpix / SCANPIX

Tre fiskebåter hindret seismikkskipet 'Polshkov' å drive oljeleting i havområdet utenfor Vesterålen

Foto: Scanpix / SCANPIX

Økonomiredaktør i NRK, Steinar Mediaas mener det er oljenæringa som vinner seismikkampen.

– Oljenæringa vinner denne kampen fordi det ikke er knyttet noen konsesjonskrav til seismikkskyting. Fiskeriene er derimot gjennomregulert. Mens jordbruket må rette seg etter EU-direktiver, er altså oljevirksomhet innenfor disse enorme havområdene ikke regulert på dette viktige området i det hele tatt, sier Mediaas.

– Man kan skyte seismikk rett inn i gyteområder uten at noen med loven i hånd kan stanse det, sier han.

Olje og gassområder - Kartlagte havområder på norsk sokkel. - Foto: Oljedirektoratet /

Kartlagte havområder på norsk sokkel.

Foto: Oljedirektoratet
Vi setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Vi følger

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 03030 eller 03030@nrk.no